- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce bugetari nu vor avea loc de muncă. Ministrul Finanțelor explică cum va funcționa mecanismul tăierii posturilor în sistemul bugetar

11 Aug, 09:39 • Bumbeneci Diana
Ministrul Finanțelor explică cum va funcționa mecanismul tăierii posturilor în sistemul bugetar. 200.000 de locuri de muncă vor fi desființate.
Ce bugetari nu vor avea loc de muncă. Ministrul Finanțelor explică cum va funcționa mecanismul tăierii posturilor în sistemul bugetar

Ministrul Finanțelor

, Marcel Boloș, a explicat faptul că bugetarii din instituțiile care se vor comasa nu vor fi dați afară ci vor încerca să ocupe posturile vacante din instituția nou creată ulterior comasării.

Ministrul Finanțelor explică cum va funcționa mecanismul tăierii posturilor în sistemul bugetar

”Prima dată, șeful de birou din instituția comasată va încerca să obțină un post similar și corespunzător experienței în noul loc.

Posturile se vor ocupa doar după ce se va rezolva problema celor care vin.

Acele posturi vacante care sunt în organigramă vor fi ocupate și abia apoi vor fi tăiate posturile neocupate. Așa s-a gândit acest proiect.”, a explicat Marcel Boloș.

Ce prevede noua Ordonanță de Urgență

În acest context destul de sensibil, premierul Marcel Ciolacu a luat act și a introdus noi prevederi care vor permite șefilor de instituții să disponibilizeze printr-o decizie personalul. Este vorba despre personalul care nu este neapărat necesar.

Statul român face angajări. Salariile sar de 9.000 de lei. Află care sunt posturile disponibile

(6) Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcție ca urmare a reorganizări activității entităților prevăzute la alin.(2) beneficiază de drepturile prevăzute de lege inclusiv de asigurarea unui post de execuție în cadrul entităților unde acesta și-a desfășurat activitatea.

Dacă la nivelul unei structuri organizatorice reorganizate conducătorul entității publice decide să ofere un post de execuție pentru personalul cu funcții de conducere eliberat ca urmare a reorganizării entităților prevăzute la alin.(2), iar în aceea structură nu există posturi vacante, aceasta se va putea realiza numai pe bază de concurs intern, organizat pe baza unei metodologii aprobate prin grija conducătorului entității publice, pentru toate funcțiile publice de execuție din structura organizatorică.

Ca urmare a organizării concursului numărul efectiv de posturi ocupate se reduce cu minim unu. Personalul cu funcție de execuție disponibilizat va beneficia de toate drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege. Dacă conducătorul entității publice nu decide să ofere pentru personalul cu funcții de conducere o funcție de execuție acesta este disponibilizat și beneficiază de drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situații;

Vezi și: Este oficial. Guvernul anunță lista instituțiilor care vor fi descentralizate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult