- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce este vinul de gheață? Licoarea specială a stat pe masa papei Francisc la Blaj, în 2018, și este comandat anual de Vatican

27 Jan, 15:49 • Adrian Popovici
Vinul de gheață este unul dintre produsele viticole care necesită atât pricepere, cât și răbdare din partea viticultorilor care își doresc să obțină un produs desăvârșit. La primele ore ale dimineții, gospodarii din Jidvei încep culesul pentru a produce vinul de gheață, faimosul soi comandat anual de Vatican.
Ce este vinul de gheață? Licoarea specială a stat pe masa papei Francisc la Blaj, în 2018, și este comandat anual de Vatican

Vinul de gheață este unul dintre produsele viticole care necesită atât pricepere, cât și răbdare din partea viticultorilor care își doresc să obțină un produs desăvârșit. La primele ore ale dimineții, gospodarii din Jidvei încep culesul pentru a produce vinul de gheață, faimosul soi comandat anual de Vatican, după cum transmite Antena 3 CNN.

Această delicatesă este obținută din strugurii speciali, din soiul Traminer roz, care sunt păstrați cu grijă pentru a produce vinul de gheață. Recoltarea se face doar în anii în care toate condițiile necesare sunt îndeplinite, iar anul acesta este unul propice. Pe cele 11 hectare de teren, gospodarii se grăbesc să culeagă strugurii înghețați.

Citește și: Doi români au dat lovitura în afaceri cu vinul fără alcool: „Sunt recompuse de la zero păstrând proprietăţile organoleptice”

Cum se obține vinul de gheață?

Vinul de gheață este denumit un desert vin, fiind obținut din strugurii culeși în timpul iernii. Naturalețea acestui proces și asigurarea recoltei optime se datorează condițiilor climatice favorabile. Agricultorii susțin că recolta din acest an îndeplinește toate condițiile necesare pentru a produce un „ice wine”, așa cum este cunoscut internațional, de excepție.

La Jidvei, ultimul cules de struguri Traminer roz a început în primele ore ale dimineții de curând, atunci c7nd temperaturile au scăzut simțitor. Acești struguri vor fi transformați în vinul de gheață cu denumirea de „ice wine 2024” sau „ice wine 2023”, deoarece producția din acest an va fi recoltată și utilizată în anul următor.

După o lună decembrie caldă, strugurii deveniți stafide înghețate sunt acum recoltați. Acest fenomen de stafidire are un efect pozitiv asupra calității vinului, deoarece pierderea conținutului de apă le conferă o concentrație foarte mare de zahăr. Cu toate acestea, rendamentul va fi mult mai mic, estimat în jur de 10%.

Este sigur că vinul de gheață obținut în acest an va fi extrem de dulce și de o calitate superioară, datorită condițiilor optime în care au crescut strugurii. Vinul de gheață de la Jidvei va întruni toate așteptările și va satisface gusturile rafinate ale pasionaților de vinuri de calitate.

Vinul de gheață, imagine ilustrativă. Sursa: Unsplash
Vinul de gheață, imagine ilustrativă. Sursa: Unsplash

„Este un vin de o mare complexitate, un vin al cărui conţinut de zahăr îl face să meargă uşor spre mierea de albine răscoaptă”, apreciază Ioan Buia, somelier.

Vinul de gheaţă a stat şi în potirul Papei Francisc când a fost la Blaj în 2018 şi de atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Vaticanul comandă „vinul de gheaţă”.

Te-ar putea interesa și: Producătorii de vinuri românești, un succes imens la nivel mondial! Peste 500 de medalii obținute!