- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Ce se întâmplă cu cei care nu au stagiul complet în România

08 Sep, 08:31 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru români. Anunț pentru românii care nu au stagiul complet de pensie în România, dar au muncit și-n străinătate.
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Ce se întâmplă cu cei care nu au stagiul complet în România

Maria-Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, declară că românii plecați la muncă în străinătate „nu mai trebuie să plătească contribuții la pensii în România, dacă muncesc legal, într-un alt stat, și realizează perioade de asigurare”.

Ce se întâmplă pensiile celor care nu au stagiul complet în România

Acesta a explicat că există principiul cumulării perioadelor de asigurare, care înseamnă că nu mai trebuie plătite contribuții în România dacă românii muncesc legal în afara țării, în UE, Marea Britanie sau Elveția.

pensii
pensii

Citește și: Se majorează voucherele de vacanță! Mai mulți români nu vor mai avea dreptul la acestea

„Nu mai are sens, câtă vreme există acest principiu al cumulării perioadelor de asigurare”, a spus Maria-Luiza Socol-Florescu, în emisiunea „Departe de România”, realizată de Gabriel Nuță.

„Dacă eu în România am realizat 10 ani de stagiu de cotizare, apoi m-am mutat în Germania și am mai lucrat 15 ani și încă 10 ani în Franța. În temeiul acestui principiu al totalizării perioadelor de asigurare, când vor efectua calculul toate cele trei instituții, vor lua în considerare toți cei 35 de ani de cotizare realizați în cele trei state membre incidente.

Ce trebuie să știi despre pensii, dacă muncești în străinătate
În absența regulamentelor europene și al acestui principiu important al cumulării perioadelor de asigurare, persoana nu ar avea dreptul la pensie în România că nu ar îndeplini stagiul minim de cotizare. Însă, vin aceste regulamente care sunt peste legislațiile naționale și spun că atunci când faci o evaluare a îndeplinirii condițiilor la pensie și când faci și calculul drepturilor la pensie, nu este doar pentru deschiderea dreptului, este chiar și pentru efectuarea calculului”, a mai spus Maria-Luiza Socol-Florescu, potrivit dcnews.ro.

Vezi și: Bilanț complet neașteptat în România. Ce se întâmplă cu numărul pensionarilor dependenți de indemnizație socială în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult