Centrala termică nu trebuie, din fericire, schimbată ori de câte ori dă semne de „oboseală” și nu mai furnizează căldură sau apă caldă. De cele mai multe ori, problema se reyolvă ori din panoul de comandă al centralei, ori prin înlocuirea componentelor care nu mai funcționează.
Fie că este vorba despre prima variantă, sau despre a doua, este recomandat să apelăm la firmele autorizate care au personal pregătit special pentru acest gen de probleme.
Una dintre situațiile în care este necesar să chemi un specialist este atunci când centrala începe să scoată zgomote suspecte.
Aceste zgomote pot avea diverse cauze. Spre exemplu, dacă centrală scoate niște sunete asemănătoare loviturilor de ciocan sua prezintă un șuierat, sunt semnele unor depuneri de calcar pe schimbătorul de căldură. Asta se întâmplă din cauza apei dure, scrie cumsa.ro
Zgomotele puternice indicaă probleme la camera de ardere.
Dacă centrala termică încearcă să pornească, însă nu există flacăra, zgomotul asociat acestei probleme este acela care redă o oprire bruscă. În acest caz, fie există o problema legată de arzător, fie există depuneri de calcar pe electrodul responsabil cu aprinderea. Problema se rezolvă prin curățarea electrodului sau înlocuirea arzătorului, acțiuni care trebuie lăsate în grija unui specialist.
Huruitul puternic poate semnifica o defecțiune a pompei de recirculare, al cărei rol este acela de a recircula apa caldă din centrală prin calorifere. Impuritățile din apă se pot acumula în pompa centralei, care se va bloca.
Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă centrala termică este scăderea presiunii. În acest caz, nu se produce niciun zgomot, doar vei constata că apa nu se mai încălzește. Acest lucru este vizibil pe ecranul manometrului. O presiune sub 0,5-0,6 bari va produce o avarie a centralei. Tot ce ai de făcut este să ridici presiunea apei la 1.5 bari.
O anumită bolboroseala la nivelul centralei termice poate avea drept cauză aerisirea centralei termice. Asta înseamnă că există goluri de aer, iar acestea pot fi eliminate destul de ușor, însă pentru asta va trebui să consulți manualul tehnic sau să chemi un specialist.