- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a avea o pensie de 2.000 de lei

26 Mar, 19:17 • Bumbeneci Diana
Pentru a avea o pensie de doar 2000 de lei, un român trebuie să muncească mult și bine. Iată ce salariu trebuie să aibă pentru a primi un astfel de venit.
Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a avea o pensie de 2.000 de lei

Salariul unui român trebuie să fie enorm de mare pentru ca la pensionare, un angajat să aibă un venit de 2.000 de lei. Mai mult, românii au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar salariul este mic, arată calculele generale, conform Antena3.

Cu ce salariu poți lua o pensie decentă

Toate aceste schimbări au fost raportate pentru că populaţia activă este în scădere. Din acest motiv, analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România.

Astfel, românii care vor ieşi la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul„, notează sursa citată.

Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.

În prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică„, potrivit CNPP.

Citește și: Un militar publică fluturașul de salariu pentru ca românii să afle totul despre povestea contribuției la pensiile din Armata Română! „Apoi ne-am împrăștiat ca pleava în toate colțurile lumii căutând alte oportunități fiind deja scârbiți de acest sistem ticălos”

salariu
salariu

Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, fiind un raport între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, cu atât creşte punctul de pensie.

Ce salariu trebuie să ai acum, ca să iei o pensie de 2.000 de lei peste 10 ani
Calculul pensiei se face individual, pe fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.

Astfel, un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei, adică un salariu net de aproape 2.400 de lei, și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

Abia la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat va ajunge la 2.000 de lei.

Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult