- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

02 Mar, 23:28 • Stefan Simion
Pentru a dovedi că pensiile nu sunt așa mari precum se crede, un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023. Veniturile sale sunt de 10 ori mai mici decât ale unui parlamentar.
Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

Pe scena politică din România, dar și la nivelul Uniunii Europene s-au purtat foarte multe discuții legate de pensiile speciale din țara noastră. După ce pensiile militare au fost asociate cu pensiile speciale, mulți seniori ieșiți la pensie au creat discuții pe grupurile de Facebook ale pensionarilor militari. Cele mai multe nemulțumiri au legătură reforma pensiilor militare

Un pensionar militar își publică talonul de pensie

Conform unor postări preluate de Bugetul, un pensionar militar și-a făcut public talonul de pensie, pentru a vedea utilizatorii „ce înseamnă o pensie specială”. Talonul este chiar ultimul primit, cel de pe luna februarie. Pensia fostului militar este de 2.190 de lei, așa cum se poate observa pe talonul de pensie prezentat în poză.

Stimați colegii astăzi pe toate posturile de televiziune au vorbit de mărirea salariilor la primari și de pensiile speciale, cu tot respectul vă trimit să vedeți ce înseamnă o pensie specială și să nu primești nici ce-i 300 de lei ajutor”, este mesajul pensionarului militar.

Citește și: Un militar publică fluturașul de salariu pentru ca românii să afle totul despre povestea contribuției la pensiile din Armata Română! „Apoi ne-am împrăștiat ca pleava în toate colțurile lumii căutând alte oportunități fiind deja scârbiți de acest sistem ticălos”

Talonul publicat de un pensionar militar
Talonul publicat de un pensionar militar

Scenariile propuse de Banca Mondială

Scenariul 1: eliminarea tuturor pensiilor de serviciu

Un prim scenariu este eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată.

Aceeaşi regulă ar putea fi aplicată şi celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată.

Este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanţă, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale, se spune în raport.

Nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes. În plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare, potrivit sursei citate.

Scenariul 2: îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu

Această opţiune se referă la stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate.

Prin această abordare, s-ar menţine beneficiile pentru actualii pensionari şi pentru lucrătorii activi care întrunesc condiţiile de pensionare.

Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condiţiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu, se arată în document.

Scenariul 3: un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem

Din această perspectivă, toţi lucrătorii nou intraţi după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici faţă de cele aflate în plată.

„Această abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflaţi în situaţii similare. Doi lucrători în poziţii identice ar putea avea dreptul la beneficii de pensie semnificativ diferite în funcţie doar de data la care au fost angajaţi”, atrage atenţia BM.

Scenariul 4: Reformarea tuturor pensiilor speciale

Al patrulea scenariu este opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi. Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete, precizează Ministerul Muncii.

Principalul obiectiv al proiectului de lege este scăderea cheltuielilor bugetare şi eliminarea posibilităţilor de a abuza de sistemul de pensii de serviciu.

Prevederile proiectului de lege:

  • aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general,
  • uniformizează perioada de referinţă a câştigurilor pentru toate pensiile de serviciu,
  • reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu,
  • elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare,
  • elimină cele mai evidente oportunităţi de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara
  • profesiei pentru magistraţi şi capacitatea de a obţine pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în
  • alte profesii care presupun pensii de serviciu public).

Vezi și: Salarii militari 2023. Armata Româna este unul dintre cei mai buni angajatori din țară, însă iată cât se câștigă în funcție de grad

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult