- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra o locuință prin Noua Casă

28 Jan, 21:20 • Andrei Alina
Salariile românilor au crescut de la 1 ianuarie 2023, dar au crescut și dobânzile la creditele bancare. IRCC, în funcție de care se calculează dobânda creditelor ipotecare din programul Noua Casă, a crescut fulminant la începutul anului și a mărit ratele cu câteva sute de lei. În plus, o nouă majorare va avea loc în aprilie, când analiștii estimează că va urca aproape de nivelul de 6%. În aceste condiții, chiar dacă le-au crescut veniturile, mulți români nu se mai încadrează.
Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a cumpăra o locuință prin Noua Casă

Programul Noua Casă va începe anul acesta în aproximativ două săptămâni. Românilor le va fi mai greu să își cumpere o locuință pe baza unui credit și asta pentru că au nevoie de un salariu mai mare pentru a se încadra în programul ”Noua Casă”. Acest program se adresează în primul rând tinerilor între 18 și 28 de ani, care nu câștigă destui bani pentru a strânge de un avans mai mare, dar care au nevoie de o locuință.

Anul acesta Ministerul Finanțelor a alocat un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă.

Românii care vor să își cumpere o locuință în 2023 prin Noua Casă trebuie să pregătească un avans de 5%, dacă prețul este până în 70.000 de euro. Ne referim în acest caz la locuințele mici, precum garsoniere ori apartament cu două camere în orașele mari, însă nu în zone foarte bune sau nu în blocuri noi.

Pentru astfel de locuințe, românii trebuie să dea un avans de aproximativ 3.500 de euro, iar creditul la bancă de 66.500 de euro.

Cei care vor o locuință mai mare și mai scumpă, dar nu mai mult de 140.000 de euro, trebuie să pregătească și un avans mai mare, cel puțin 15%. În acest caz, avansul va fi de 21.000 de euro, iar creditul de maximum 119.000 de euro.

Citește și: Noua Casă 2023. Cine nu va mai putea accesa credite anul acesta

Ce salariu trebuie să aibă un român care vrea o locuință prin programul Noua Casă în 2023

Cei care vor să contracteze un credit prin programul Noua Casă în 2023 ar trebui să își facă niște calcule pentru a vedea dacă pot susține ratele pe care le au de plătit lunar pe termen mediu sau lung.

Pentru o locuință de 70.000 de euro, rata lunară va fi de 2.373 de lei, arată calculele finzoom.ro. Iar cum rata trebuie să fie cel mult 45% din salariu, în acest caz este nevoie de un venit minim necesar de 5.273 de lei. Adică de un salariu de peste 5.000 de lei net, pe lună.

Citește și: Programul Prima Casă 2023. Când vor fi acordate primele garanții

Pentru un apartament de 140.000 de euro avansul va fi mai mare și automat și rata lunară, care va fi de peste 4.246 de lei. Și în acest caz avem aceeași condiție, ca gradul de îndatorare să fie de cel mult 45%, și atunci venitul lunar trebuie să fie cel puțin 9.436 de lei net.