- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noua Casă 2023. Cine nu va mai putea accesa credite anul acesta

13 Jan, 15:49 • Andrei Alina
Programul Noua Casă continuă şi în 2023, pentru al cincisprezecelea an consecutiv. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că pentru acesta plafonul de garanţii va fi de 1,5 miliarde lei.
Noua Casă 2023. Cine nu va mai putea accesa credite anul acesta

Românii își vor putea cumpăra locuințe și anul acesta prin programul Noua Casă, urmașul Prima Casă.

”Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, a anunţat ministerul Finanțelor, Adrian Câciu.

Beneficiarii programului Noua Casă vor primi împrumuturi garantate de stat în lei pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% şi 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Citește și: În timp ce petreceau, BCR le trimitea mesaje cu creșterea ratelor la credite! Anunțul primit de clienții băncii chiar în ziua de 1 ianuarie

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.

 

Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC. Lovitură pentru cei care visau la o locuință prin programul Noua Casă

Pe baza datelor din trimestrul III al anului 2022, nivelul IRCC pentru trimestrul I din 2023, a fost calculat la 5,7%. Astfel, sute de români care le-au plătit deja dezvoltatorilor imobiliari avansurile la apartamente s-au trezit că nu vor mai primi din partea băncilor creditele solicitate.

Băncile nu le mai acordă credite imobiliare românilor care nu se încadrează la noul nivel al IRCC. Românii care se află la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie nu vor mai primi credite imobiliare din partea băncilor.

Citește și: „Creditele cu buletinul” sunt din nou la modă, semn al crizei economice. Românii se împrumută şi cu dobânzi de 500%

Noul salt al IRCC de la 4,06%, la 5,71%, a determinat o creștere a ratelor creditelor ipotecare a românilor, care sunt legate de acest indice.

Potrivit datelor unei simulări realizate pe platforma Conso, la un nivel de 5,71% al IRCC, pentru un credit ipotecar de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, cu o marjă a băncii de 2,5%, rata a ajuns la aproape 1.500 lei, iar asta înseamnă că românii vor plăti în plus aproximativ 300 lei faţă de rata calculată la nivelul de 4,06%, așa cum era în decembrie 2022.