- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare. Noua lege obligă magazinele să facă asta

14 Feb, 10:50 • stefan.vlad
Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare. După ani în care s-a tot vorbit despre legea împotriva risipei alimentare, lucrurile încep să se miște, iar comercianții trebuie să demonstreze că au luat măsuri înainte să arunce mâncarea, altfel pot fi amendați.
Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare. Noua lege obligă magazinele să facă asta

Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare.  Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând ori să le transforme în compost sau mâncare pentru animale.

Dacă până acum erau doar recomandari, o lege nouă îi obligă pe comercianți să implementeze cel puțin două din aceste măsuri. Autoritatea Sanitar Veterinară ar urma să facă verificări.

Citește și: Se așteaptă scumpiri la raft. Ce prețuri vor plăti românii pentru alimente în 2024

Ce se întâmplă cu alimentele aproape de expirare

Vorbim despre produse care încă mai rămân și care încă se aruncă. Și ar putea să fie folosite în alt scop. Poate pentru prepararea mâncării pentru animalele de companie sau poate donate către adăposturi de animale. Există foarte multe variante pe care le avem”, spune Elena Filip, specialist în comunicare retail.

Sunt comercianți care au pus în practică deja și spun că au redus cantitatea de mâncare pe care erau nevoiți să o distrugă, potrivit legii, cu costuri foarte mari.

Rata de deșeuri ar fi mult mai mare decât este în prezent. Suntem la un procent mult mai mic decât lanțurile alimentare clasice, este sub 2%. Există niște reglementări foarte stricte, nu poți să arunci pur și simplu la tomberon așa cum ar face o persoană obișnuită. Accelerând vânzarea produselor care se apropie de data de expirare ne ajutăm și pe noi cu reducerea cheltuielilor”, a declarat Cristian Sălceanu, CEO-ul unui supermaket online, potrivit strileprotv.ro.

Pe de altă parte, legea va simplifica și felul în care se fac donațiile. ”Gândiți-vă că vorbim și de cornuri sau biscuiți care sunt alimente greu perisabile. Ei, pentru aceste alimente care nu au un risc mare de perisabilitate am dat posibilitatea ANSVSA-ului să facă niște condiții mai simplificate”, precizează și Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii legii.

Însă, cei mai mari risipitori rămân consumatorii, mai bine de jumătate din cantitatea de mâncare care ajunge la tomberon provine din gospodării.

Datele oficialilor arată că, într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare. Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două, trei zile, se strică. De asemenea, sunt aruncate frecvent și produsele de patiserie, dar și mâncarea gătită.