- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se așteaptă scumpiri la raft. Ce prețuri vor plăti românii pentru alimente în 2024

12 Feb, 10:37 • Bumbeneci Diana
Noi ajustări de prețuri se profilează la orizont în magazinele din România. Această schimbare va fi resimțită în buzunarele românilor care cumpără alimente din marile magazine.
Se așteaptă scumpiri la raft. Ce prețuri vor plăti românii pentru alimente în 2024

Tensiunile din Orientul Mijlociu perturbă în mod semnificativ comerțul la nivel global, iar acest lucru se va reflecta în întârzieri mari pentru livrările de bunuri, alături de creșteri substanțiale de prețuri. Atacurile frecvente ale piraților somalezi și a rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie sunt principalul motiv al acestei schimbări, notează Antena3.

Ca urmare a amenințărilor teroriste, unele nave sunt acum nevoite să traverseze Marea Roșie sub escortă militară, în timp ce altele sunt forțate să găsească rute alternative, ceea ce duce la întârzieri semnificative în livrarea mărfurilor.

Aceste întârzieri vor afecta și consumatorii, deoarece costurile transportului naval au crescut semnificativ. Costul asigurării navelor a crescut de 70 de ori, iar noile rute sunt uneori cu până la 4000 de mile marine mai lungi, ceea ce agravează și mai mult problemele legate de întârzieri.

Chiar dacă specialiștii ne asigură că rafturile nu vor rămâne goale, este inevitabil ca aceste schimbări să se reflecte în prețurile pe care le plătim pentru produsele noastre.

Marcel Ciolacu a aprobat plafonarea prețurilor la alimente
Marcel Ciolacu a aprobat plafonarea prețurilor la alimente

S-a prelungit plafonarea prețului alimentelor în România

Așa cum am mai reiterat, premierul Marcel Ciolacu a fost cel care a decis prelungirea cu 60 de zile termenul de aplicare a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Șeful Executivului a explicat că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023, înainte de intrarea în vigoare a ordonanței privind plafonarea adaosului comercial, diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

Lista produselor cu adaosul comercial plafonat include următoarele alimente:

  • pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu „000” 1 kg; mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  •  carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  •  carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.

La lista aceasta se mai adaugă și adăugă alte șapte produse alimentare – ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită – care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute în listă.

Ai mai putea citi: 5 milioane de pensionari sunt vizați. CNPP confirmă că se întâmplă azi, 12 februarie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult