- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Unde pot face reclamaţie: „Acest lucru este ilegal!”

12 Jan, 14:33 • Cornel Ghimeșan
Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), a declarat că angajaţii din turism pot reclama la ANAF sau la asociaţiile patronale din domeniu dacă nu primesc tot bacşişul încasat de angajator şi din care s-a scăzut impozitul. Reacţia acestuia vine după ce mai mulţi lucrători din acest domeniu şi-au exprimat temerea că patronii nu le vor aloca banii primiţi drept cadou.
Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Unde pot face reclamaţie: Acest lucru este ilegal!

Ce se întâmplă dacă angajaţii din turism nu primesc tot bacşişul. Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), le-a tramsmis angajaţilor din turism că au dreptul de a apela la instituţiile statutului pentru ca legea bacşişului să fie respectată.

„Am să fac referire la acea temere pe care angajaţii din turism o au, cel mai des vehiculată în spaţiul public, şi anume că vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă. Şi pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează… Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali. Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat”, a spus Călin Ile, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Prețurile din magazinele românești sunt șocante pentru străini. Clipul unui italian dintr-un supermarket a devenit viral: „E absurd!”

Reacţia acestuia vine după ce reprezentanţii organizaţiilor din turism au organizat o conferinţă de presă în care au discutat despre aplicarea Legii bacşişului şi despre problemele semnalate în aplicarea acesteia. Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism, a declarat că după promulgarea acestei legi toată lumea are de câştigat: clientul, angajaţii, antreprenorii, dar şi statul. „Ce a făcut legea asta este că am trecut din zona de cutumă în zona de reglementare şi ea a fost în special necesară pentru că mai mult de 50% dintre clienţii care merg astăzi în restaurante şi în hoteluri plătesc cu cardul şi mai mult de 50% dintre aceşti 50% doresc să lase bacşiş pe card. Ori până în momentul de faţă dacă se întâmpla lucrul acesta în mod transparent lucrurile erau foarte complicate şi la angajaţii noştri ajungeau mai puţin de 40% în buzunar. Astăzi ajung 90% în buzunar. Iată cum de exemplu angajaţii noştri pot să aibă un câştig”, a decşarat Dragoş Anastasiu.

Citeşte şi: Lidl și-a înșelat teatral toți clienții! Gigantul nemțesc a primit o amendă de zeci de mii de euro de la Protecția Consumatorilor

Legea impozitării bacșișului a intrat în vigoare în România începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, bacșișurile sunt impozitate cu 10%, însă este prevăzută doar suma de până la 15% din valoarea consumației. Dacă bacşişul este mai mare, suma fie este inclusă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii, fie banii sunt introduși în firmă, dar se vor plăti celelalte taxe pentru ei. Practic, un bacsis mai mare de 15% va aduce noi probleme din punct de vedere fiscal pentru respectivele societăţi.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult