- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să facă românii de la 1 ianuarie! Noua lege va rezolva problema României cu care se confrunta de mult timp

23 Sep, 12:55 • Constantin Cristina
România va avea o nouă lege pentru colectarea medicamentelor expirate. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie și va rezolva marea problemă cu care se confruntau farmaciștii în ultima vreme.
Ce trebuie să facă românii de la 1 ianuarie! Noua lege va rezolva problema României cu care se confrunta de mult timp

Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, în curțile spitalelor începând cu 1 ianuarie. Așadar, românii vor putea să scape cu ușurință de pastilele care nu mai sunt bune, ușurând și munca farmaciștilor care au fost obligați, până acum, să o rezolve din fonduri proprii, a informat observatornews.ro.

Citește și: Cât de mult s-au scumpit medicamentele! Românii plătesc și de 3 ori mai mult pentru tratament. „Unele s-au scumpit foarte mult”

Ce trebuie să facă românii de la 1 ianuarie! Noua lege va rezolva problema României cu care se confrunta de mult timp

De asemenea, containerul amplasat în curțile spitalelor ar trebuie să simplifice procedura colectării deșeurilor farma și chiar să încurajeze populația să devină mai responsabilă.

„Povara financiară a căzut pe noi și e greu pentru că sunt farmacii mici care nu pot să preia tot volumul de medicamente. Le procesăm și mai departe să le punem într-o cutie specială, care va merge la ardere”, a spus Anda Vija, farmacist.

Așadar, noul proiect de lege prevede clar unde, când și mai ales cum se aruncă medicamentele, începând cu 1 ianuarie 2024.

O nouă lege privind medicamentele
O nouă lege privind medicamentele

„Conform proiectului, de la începutul anului viitor, oamenii vor trebui să aducă medicamentele expirate în containerele special amenajate în curţile spitalelor, lista acestor unităţi sanitare urmând a fi făcută publică odată cu normele de aplicare a legii”, transmite reporterul sursei citate.

„În momentul de faţă, medicamentele, ce expira pe secţie, fie că expiră în farmacia spitalului sunt izolate într-o zonă de carantină”, a precizat Adela Filipescu, spitalul CF Timișoara.

Mai mult, curțile spitalelor vor beneficia de pază și de camere de supraveghere. Amplasarea lor este necesară pentru că nu toata lumea știe ce să facă atunci când vrea să arunce medicamente expirate sau care nu mai sunt folosite. România nu stă bine la capitolul gestionării deșeurilor, iar asta se vede cel mai bine în statistici. Gradul de reciclare în țara noastră este de 11 la sută, departe de media europeană de 45 la sută.

Alte articole: Criza de medicamente pentru boli cronice și alergii pune stăpânire pe România. Rafturile farmaciilor sunt goale. Măsurile luate de autorități