- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie. Anunțul CNPP

20 Jun, 14:22 • Bumbeneci Diana
Nu se oferă bani în plus pentru o categorie de pensionari. Anunțul CNPP.
Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie. Anunțul CNPP

Românii care au un stagiu foarte mic de cotizare, dar și românii care au deja pensii foarte mari, nu vor primi bani în plus de la 1 septembrie. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie

Au mai rămas doar câteva zile până când Ministerul Muncii va începe să emită noile decizii de pensionare și vârstnicii vor afla exact dacă și câți bani vor primi în plus de la 1 septembrie.

Softul informatic este gata și urmează să se demareze procesul automat de recalculare.

De ce întârzie deciziile de recalculare a pensiilor. Daniel Baciu a anunțat când vor primi românii documentul cu pensia mărită

Fiecare român poate înregistra o creștere diferită a pensiei, cuprinsă între 1% și 100%, în funcție de trei elemente esențiale:

  • punctele contributive
  • punctele necontributive
  • punctele de stabilitate.
  • Punctul de pensie rămâne neschimbat până anul următor
  • Punctajul fiecărui pensionar va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei, pentru recalcularea pensiei.

Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel și punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.

Citește și: Pensii duble începând cu 1 septembrie. Categoria de români care se va bucura de acești bani

vechime pensionar
vechime pensionar

Românii care nu vor primi creșteri salariale

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor beneficia de creșteri salariale, dar reprezentanții Guvernului asigură că veniturile lor nu vor scădea.

Această categorie include pensionarii cu stagiul de muncă redus, care primesc în prezent pensia minimă. Ei vor continua să încaseze pensiile sociale de 1.281 de lei.

De exemplu, un pensionar cu un stagiu de cotizare de 15 ani și 15,35 puncte, ar trebui să primească 1.245 de lei după recalculare. Totuși, deoarece autoritățile au promis că nicio pensie nu va scădea, venitul său va rămâne la 1.281 de lei, cel mai favorabil cuantum.

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat că cei care nu vor primi majorări în septembrie sunt pensionarii cu stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de o indexare de 13,8% la începutul anului și vor continua să beneficieze de indexările anuale prevăzute de lege.

Un alt exemplu este cel al pensionarilor cu pensii mari. De exemplu, un pensionar cu 22 de ani de contribuție și un punctaj mediu anual de 3,5 primește deja o pensie de 7.100 de lei și nu va avea parte de creșteri la recalculare.

Pe de altă parte, persoanele cu stagii complete de cotizare vor beneficia de majorări consistente. De exemplu, un pensionar cu 36 de ani de contribuție și 40 de puncte de contribuție, care are o pensie de 2.600 de lei, va primi o majorare de 65%, adică peste 4.000 de lei.

Citește și: Visa Waiver 2024. Data OFICIALĂ de la care românii pot călătorii în SUA fără viză

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult