Marile lanțuri de supermarketuri precum Lidl, Carrefour, Kaufland, Profi sau Mega Image oferă o gamă largă de produse alimentare, însă multe dintre ele sunt nesănătoase. Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra pericolelor și ne sfătuiesc să alegem să mâncăm sănătos, notează Bugetul.
În ultimii 30 de ani, piața alimentară s-a extins mult, iar în prezent, marile lanțuri de supermarketuri pun la dispoziția clienților numeroase produse. Cu toate că acestea sunt delicioase și căutate de români, nu sunt deloc benefice pentru sănătate.
Citește și: Produsele Lidl iubite de români sunt la promoție de luni, 13 ianuarie. Cumpără mai mult cu mai puțin
Lanțurile de magazine pun la dispoziția românilor o gamă largă de produse, iar de cele mai multe ori, românii sunt tentați să cumpere produse care au un gust delicios, dar sunt foarte nesănătoase. În urma acestui fapt, nutriționiștii au tras un semnal de alarmă, subliniind pericolele pe care produsele regăsite pe rafturile magazinelor le aduc asupra sănătății.
Recent, un medic nutriționist a realizat pe rețelele de socializare un videoclip cu lista celor mai nocive produse alimentare pentru sănătate. Pe primul loc se află brânza topită, un aliment căutat de români. Pe locul doi se regăsesc cuburile pentru supă, cu diferite arome de carne. Lista continuă cu sucurile din fructe, iaurturile pentru copii, fulgii de fasole, supele la plic, jeleurile, mezelurile, gogoșii, ceaiurile la sticlă, sosurile care conțin zahăr, biscuiții, dar și anumite tipuri de pâine. Totodată, potrivit acesteia, produsele cu 0% zahăr reprezintă un pericol pentru sănătate deoarce conțin foarte multe uleiuri.
Pentru a evita consumarea unor alimente periculoase, specialiștii recomandă citirea etichetelor înainte de achiziționare.
„Consumatorul, dacă primește informațiile pe etichetă și nu le citește, pot exista foarte multe legi, care nu vor rezolva nimic. Ar trebui să existe o educație alimentară, a stilului de viață, care să fie introdusă încă din școală. Dacă noi nu am mai cumpăra anumite produse, nici producătorii nu ne-ar mai oferi alimente de proastă calitate.Frecvența consumului acestor alimente contează foarte mult. Unii, le consumă zilnic. În cazul unor anumite produse, nu doar că „există posibilitatea de a duce la anumite boli”, ci ele chiar provoacă anumite boli. Potrivit unui studiu recent, mediatizat, unul din zece copii suferă de probleme cardiovasculare, ceea ce mi se pare șocant. Asta cuprinde stilul de viață în rândul multor tineri: energizante, sucuri acidulate, mâncare fast-food, chipsuri.
Din punct de vedere nutritiv, alimentele și-au schimbat structura, nu mai au aceeași valoare nutritivă ca acum câțiva ani. De asemenea, vorbim și despre controlul produselor alimentare. Nu ar trebui să intre pe piață astfel de produse, trebuie să existe niște standarde clare ce trebuie verificate, din partea autorităților române. Atât la vamă, cât și-n magazine. Iar noi, consumatorii, să citim etichetele, să nu mai cumpărăm tot felul de porcării”, a spus nutriționistul Ana-Maria Demtrescu.