- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cele trei acte fără de care nu poți pleca în Bulgaria, Grecia, Turcia. Pot apărea probleme care să strice vacanța

16 Jul, 14:16 • Constantin Cristina
Este perioada concediilor, iar puțini știu ce acte sunt necesare în momentul în care se părăsește țara. Așadar, mare atenție ce documente trebuie pentru Grecia, Bulgaria sau Turcia.
Cele trei acte fără de care nu poți pleca în Bulgaria, Grecia, Turcia. Pot apărea probleme care să strice vacanța

Românii riscă să aibă probleme mari dacă pleacă în vacanță fără aceste trei documente în Bulgaria, Grecia sau Turcia. Puțini știu lucrul acesta, a transmis studiifinanciare.ro.

Citește și: Concediu 2023. 39% dintre români spun că nu vor pleca în vacanță în această vară

Cele trei acte fără de care nu poți pleca în Bulgaria, Grecia, Turcia. Pot apărea probleme care să strice vacanța

Dacă plecați cu mașini sunt obligatorii câteva acte importante pentru această vacanță. Așadar, printre aceste acte se regăsește și asigurarea RCA, care îi oferă șoferului asigurarea că în cazul unui accident, acesta este acoperit.

Această asigurare este emisă, de când România este în UE, împreună cu componenta Carte Verde, ceea ce înseamnă că în cazul în care șoferul român provoacă un accident oriunde în sistem, adică în aproape toată Europa, inclusiv țările preferate de noi ca destinații turistice de vară (Grecia, Bulgaria și Turcia), daunele vor fi acoperite de asigurătorul RCA.

În cazul unui accident, șoferul va fi nevoit să completeze toate rubricile formularului Constatare de accident și urmăriți ca și celălalt șofer să facă acest lucru. În actele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare.

acte
acte

De recomandat este efectuarea pozelor în momentul accidentului, pentru a avea dovezi. Pozele pot fi cu semnele de circulație, cu mașini vinovatului, cu mașina dumneavoastră, cu strada, cu intersecția și poziția vehiculelor implicate în accident, fiind foarte important acest aspect. Va mai fi necesară o serie de fotografii cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident, cum ar fi actele de identitate ale șoferului și/sau vehiculului (cartea de identitate personală, pașaportul, permisul de conducere ale șoferilor, talonul – certificatele de înmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveți în vedere că cel puțin în una din fotografii să apară numărul de înmatriculare al vehiculului „vinovat” (în mod obligatoriu și al capului tractor dacă este cazul).

Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa:

  • asigurătorului RCA al vehiculului
  • BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.

Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa:

  • Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul
  • BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European și vehiculul „vinovat” este înmatriculat în unul din aceste state.
  • Dacă aveți încheiată o asigurare CASCO, vă puteți adresa direct asigurătorului dumneavoastră.

Alte articole: Urmează o nouă minivacanță pentru români! Când se vor bucura toți angajații de zile libere plătite