- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centrala Nucleară de la Cernavodă va construi 2 noi unități cu bani împrumutați din SUA! Valoare creditului este de 3 miliarde de dolari

09 Nov, 10:41 • Cornel Ghimeșan
Banca americană US Exim Bank împrumută România cu 3 miliarde de dolari pentru construirea a 2 noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, primește astăzi scrisorile de intenție din partea bancii din SUA.
Centrala Nucleară de la Cernavodă va construi 2 noi unități cu bani împrumutați din SUA! Valoare creditului este de 3 miliarde de dolari

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, va primi miercuri de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari și 3 miliarde de dolari, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, unde este plănuită construirea a două noi unități, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Ceremonia va avea loc la Egipt, unde vor participa președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Alte articole: Ordonanța de Urgență care privește decarbonizarea sectorului energetic a iscat multă vâlvă! Virgil Popescu: „Nu închidem nicio Unitate de Producție a energiei electrice pe bază de cărbune”

În prezent, la Cernavodă funcționează două unități de producție a energiei electrice, iar România își propune să construiască încă două, pentru a-și crește gradul de independență energetică.

Ceremonia are loc miercuri la ora 10 la Sharm El-Sheikh (Egipt), unde se desfășoară un summit al ONU pentru schimbări climatice. Înmânarea celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă are loc în marja celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).

Construirea lor era estimată anterior la aproximativ 6,5 miliarde de euro. Inițial, partea americană promisese 7 miliarde de dolari.

Centrala Nucleară de la Cernavodă va construi 2 noi unități cu bani împrumutați din SUA! Valoare creditului este de 3 miliarde de dolari
Centrala Nucleară de la Cernavodă va construi 2 noi unități cu bani împrumutați din SUA! Valoare creditului este de 3 miliarde de dolari

Documentele vor fi înmânate de către Președintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu.

Centrala Nucleară de la Cernavodă urmează să construiască două noi unități

Aceste două scrisori de intenție din partea US Exim Bank se referă un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

Centrala Nucleară de la Cernavodă este gestionată de Compania Națională Nuclearelectrica și este controlată de statul român prin Ministerul Energiei.

În trecut, în 2020, România și SUA au semnat la nivel de guvern un acord care permite României accesul la tehnologia nucleară americană, renunțând la planul inițial de a dezvolta noile reactoare printr-un parteneriat cu China. Vizita în SUA din 2020 a ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a dus la semnarea acordului interguvernamental privind cooperarea cu companii americane pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și retehnologizarea reactorului 1 – primul construit al centralei nucleare.

Ministrul Popescu a anunțat că Acordul permite României accesul la tehnologie americană CANDU 6, iar lucrările ar urma să fie derulate de un consorțiu de companii din SUA, Canada și Franța. Proiectul de colaborare a fost anunțat încă din 20 august 2019, când președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat la Washington o Declarație comună prin care se angajau să coopereze în domeniul nuclear civil.

 

Citește și: Investiții de peste 150 de milioane de euro în energie realizate de cel mai bogat ucrainian în România. Rinat Ahmetov colaborează cu o compania clujeană

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult