- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiții de peste 150 de milioane de euro în energie realizate de cel mai bogat ucrainian în România. Rinat Ahmetov colaborează cu o compania clujeană

09 Nov, 08:50 • Cornel Ghimeșan
Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainian, investește masiv în energia din surse regenerabile din România. Acesta a intrat în parteneriat cu o compania din Cluj care operează pe piața energiei verzi. Proiectele dezvoltate depășesc 150 de milioane de euro.
Investiții de peste 150 de milioane de euro în energie realizate de cel mai bogat ucrainian în România. Rinat Ahmetov colaborează cu o compania clujeană

Compania clujeană, Finas Group, care își desfășoară activitatea pe piața energiei verzi, a inrat în parteneriat,  într-un joint venture, cu DTEK Renewables International,pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile, în valoare de 150 de milioane de euro. Compania reprezintă cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean.

Alte articole: Peste jumătate dintre angajatorii ruși au luat decizii radicale din cauza războiului. Angajații își iau adio de la bonusurile de sărbători

Cel mai bogat ucrainian învestește în energie verde în România

Rinat Ahmetov este și patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk și Forbes estimează că la acest moment acesta are o avere de 4,3 miliarde dolari. Grupul Finas este deținut de familia Dana și Claudiu Șugar, fiind implicat atât în energie, cât și în agricultură, imobiliare, medicină. Claudiu Șugar este partener de afaceri și cu Simion Mureșan, care deține Electrogrup, cea mai mare companie din grupul E-INFRA, cu activități în energie, infrastructură și telecomunicații.

Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, atunci când au dezvoltat în comun un parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași. Acesta are o suprafață de 25 de hectare. Această investiție se va ridica la 90 de milioane de euro, iar în aces moment se află în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

De asemenea, în iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Acesta presupune un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș și se va întinde pe 90 de hectare și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat dat fiind că, în 2021, când am demarat procesul de vânzare cu mai mulți competitori, DTEK s-a dovedit a fi compania cea mai serioasă și care a venit cu cea mai bună ofertă”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

„Suntem încântați să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa și Glodeni. Acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din țară”, a spus și John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Cele două parcuri, Ruginoasa (Iași) și Glodeni (Mureș), au fost alese strategic de către Finas Group, deoarece ambele județe au deficit major de energie și, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile.

Investiții de peste 150 de milioane de euro în energie realizate de cel mai bogat ucrainian în România. Rinat Ahmetov colaborează cu o compania clujeană
Investiții de peste 150 de milioane de euro în energie realizate de cel mai bogat ucrainian în România. Rinat Ahmetov colaborează cu o compania clujeană

De asemenea, alegerea de a dezvolta un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potențialul eolian considerabil al ariei respective. Odată finalizate cele două investiții, în sistemul energetic național se vor livra cantități foarte mari de energie – 200.000 MW/an la Ruginoasa și 74.000 MW/an la Glodeni.

„Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investițiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităților locale crește date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât și după punerea în funcțiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Șugar.

Înființat în 2002, Finas Group activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Compania clujeană a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe. DTEK Renewables International este parte a Grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei.

Citește și: Wizz Air confirmă noi investiții în aeronavele din România. „Investițiile anunțate introduc 1.200.000 de locuri suplimentare anuale pentru pasagerii români și, astfel, cresc frecvențele pe 20 de rute”

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult