- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Centralele termice pe gaz natural vor deveni istorie! Când trebuie să dispară acestea din locuințele românilor

14 Dec, 14:09 • Cornel Ghimeșan
Centralele termice pe gaz natural vor deveni istorie din 2040, asta după ce Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord care vizează reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene.
Centralele termice pe gaz natural vor deveni istorie! Când trebuie să dispară acestea din locuințele românilor

Centralele termice pe gaz natural vor deveni istorie! Astfel, pe data de 7 decembrie, Comisia Europeană a salutat acordul provizoriu anunțat de cele două foruri implicate în elaborarea legislației specifice, scrie ziare.com. 

Citește și Apar noi modificări în legea energiei electrice și a gazelor naturale. Se majorează de la 200 kW la 400 kW puterea electrică instalată a centralelor electrice din resurse regenerabile

Centralele termice pe gaz natural vor deveni istorie!

„Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, potrivit unui punct al acordului, publicat pe site-ul CE.

Din comunicatul remis de Comisa Europeană reiese faptul că inclusiv actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la instalații cel târziu în 2040.

„Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale”, se arată într-o analiză publicată de Patrupereti.ro.

Potrivit reprezentanților UE, intenția acestui acord este ca centralele termice cu gaze naturale să fie înlocuite cu surse nepoluante pentru încălzire, iar începând cu data de 1 ianuarie 2030, toate clădirile rezidențiale noi să aibă emisii zero. Astfel, din 2030 nicio clădire rezidențială nou-construită nu va putea folosi gazele naturale ca sursă pentru energie termică.

Foarte important de precizat este faptul că directiva Uniunii Europene care interzice centralele pe gaze naturale conține și un capitol numit: declanșarea unui val de renovări.

„Scopul este renovarea clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, ceea ce în final se va traduce printr-un necesar mai mic de energie electrică sau pentru o eficiență mai mare a pompelor de căldură pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Practic, directiva menționează că fiecare stat membru trebuie să stabilească un plan național de renovări și introducerea unor “pașapoarte de renovare”, prin stabilirea unor reguli unitare la nivelul țării. Nu îmi este însă foarte clar de unde vor proveni banii necesari pentru aceste renovări, pentru că este evident că o bună parte dintre locuitori nu vor avea fonduri pentru astfel de lucrări ample de renovare.

Directiva sugerează însă că, cel puțin pentru o parte dintre locuitori, fondurile vor proveni de la stat sau de la Uniunea Europeană. Mai exact, vor exista măsuri de finanțare pentru persoanele vulnerabile și clădirile cu cele mai slabe performanțe, în care locuiesc familii sărace din punct de vedere energetic”, se arată în analiza citată anterior.

Acest acord încă nu a intrat în vigoare, însă după cum menționează Comisia Europeană, “este necesar ca acordul provizoriu […] să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare”.

Citește și Președintele Klaus Iohannis retrimite modificările aduse Legii Energiei electrice și a gazelor în Parlament!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult