- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Volumul creditelor în lei, în creștere în ultimele trei luni

07 Feb, 23:19 • Adrian Popovici
După o perioadă dificilă caracterizat de incertitudine și rate de finanțare ridicate, piața imobiliară și creditarea dau semne că își revin. Cererile pentru credite sunt în creștere printre români, care manifestă un interes tot mai mare în colaborarea cu brokerii pentru a obține cele mai competitive condiții de finanțare, conform datelor furnizate de platforma Imobiliare.ro Finance
Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Volumul creditelor în lei, în creștere în ultimele trei luni

După o perioadă dificilă caracterizat de incertitudine și rate de finanțare ridicate, piața imobiliară și creditarea dau semne că își revin. Cererile pentru credite sunt în creștere printre români, care manifestă un interes tot mai mare în colaborarea cu brokerii pentru a obține cele mai competitive condiții de finanțare, conform datelor furnizate de platforma Imobiliare.ro Finance, citate de Economedia.

„O revenire spectaculoasă a tranzacțiilor realizate prin credite a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulți români au decis să profite, fie pentru a-și cumpăra o locuință,  fie pentru a refinanța un credit ipotecar existent”, au transmis analiștii.

Conform celor mai recente date publicate de Banca Națională a României, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, depășind 10 miliarde de lei în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Sursă foto: Freepik
Cerea de credite ipotecare, creștere spectaculoasă pe final de 2023. Sursă foto: Freepik

Te-ar putea interesa și: Taxele notariale pentru tranzacții imobiliare au crescut. Românii plătesc și cu 25% mai mult

Câte credite s-au luat anul trecut?

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară raportează că 187.500 de imobile au fost tranzacționate la nivel național, înregistrând o creștere cu 3% față de anul precedent. Din totalul acestora, 49.700 au fost apartamente, înregistrând o creștere de aproximativ 9% față de sfârșitul anului anterior. În plus, în 2023, volumul de credite ipotecare în lei a înregistrat o creștere cu 31%, atingând suma de 31 miliarde de lei, iar în cazul creditelor de consum, avansul a fost de 13%, ajungând la aproximativ 28,7 miliarde de lei.

Potrivit estimărilor Imobiliare.ro Finance, aproximativ 35% dintre aceste credite ipotecare acordate au fost intermediare de brokeri. Deși ponderea împrumuturilor intermediare de acești specialiști crește de la un an la altul, rămâne sub media înregistrată la nivel european, care depășește 50%.

„Pe de-o parte, scăderea prognozată a inflației va reduce și mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor, așadar există toate premisele necesare pentru a putea vedea, de la jumătatea acestui an, reduceri ale dobânzilor variabile. Această tendință poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piață. Pe de altă parte, majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuințele de până la 120.000 euro, declinul alarmant al ofertei de proprietăți disponibile la nivelul pieței rezidențiale, dar și o potențială creștere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor sunt factori ce vor duce, probabil, la scumpirea locuințelor în 2024”, potrivit comunicatului de presă.

Citește și: Dezastru pe piața de credite pentru firme. 80% din împrumuturile din 2023 au fost refinanţări și rescadenţări

Tags: