- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cererea pentru apartamente noi în Capitală a crescut cu 46% în trimestrul II. Iată pe ce zone este bătaie

02 Oct, 17:33 • Bumbeneci Diana
Un nou studiu neașteptat. Cererea pentru apartamente noi din Bucureşti a crescut cu 46% în trimestrul II. Oferta crește în Sudul Capitalei, dar scade în Nord, singura zonă cu creșteri de prețuri.
Cererea pentru apartamente noi în Capitală a crescut cu 46% în trimestrul II. Iată pe ce zone este bătaie

Solicitările românilor pentru apartamente noi din Bucureşti a înregistrat o creştere de 46% în cel de-al doilea trimestru al anului în curs faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De partea cealaltă, oferta are un minus de 26%, arată o analiză realizată de un portal imobiliar din România, scrie Agerpres.

Cererea pentru apartamente noi în Capitală a crescut cu 46%

Datele arată creşteri ale cererii în fiecare zonă din Bucureşti, începând de la 11% pentru zona de Vest, până la 54% pentru zona de Nord.

Potrivit sursei citate, oferta este în scădere în Nord (-44%), în Est (-31%), în Vest (-22%) şi în Centru (-16%). Doar zona de Sud are un plus de 6% pentru oferta de apartamente noi. Preţurile înregistrează scăderi de 2% în Vest, 3% în Est, 4% în Centru şi 9% în Sud, Nordul fiind singura zona unde se înregistrează o creştere de 7%.

La nivelul pieţei din Bucureşti cererea şi-a revenit faţă de scăderea dramatică de anul trecut, din trimestrul al doilea. În acea perioadă perspectivele erau sumbre: război la graniţa noastră, inflaţie galopantă, dobânzi în creştere, trend ascendent al preţurilor. Iată că totuşi piaţa a arătat maturitate şi rezilienţă, şi chiar dacă nu am ieşit încă din zona de risc, avem motive sa privim cu ceva optimism perioada următoare.

Sperăm ca impactul noilor modificări fiscale nu va fi de natură să afecteze parcursul pieţei, şi dacă va fi aşa, atunci vom putea vedea un 2024 benefic pentru piaţa rezidenţială”, a declarat Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance, în cadrul evenimentului Residential Conference – The Future of Quality Living, organizat de BREC în această săptămână, la Bucureşti.

Bloc apartamente
Bloc apartamente

În contextul creşterii TVA de la 5 la 9%, a eliminării facilităţilor pentru industria de construcţii precum şi a creşterii salariului minim pentru acest domeniu, previziunea pe termen mediu şi lung este de creştere a preţurilor locuinţelor.

Datele prezentate arată o scădere clară a ofertei de 26% în T2 2023 faţă de T2 2022 şi 12% în T2 2023 faţă de T1 2023. Dificultatea autorizării noilor proiecte, dat fiind blocajul urbanistic din Bucureşti, va determina o scădere accentuată a ofertei de locuinţe noi şi o presiune pe preţ”, a spus Despina Ponomarenco, preşedinte BREC.

Mai mult, conform ultimei analize, segmentul chiriilor pentru unităţi noi a înregistrat o creştere semnificativă a cererii de 63% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi 17% faţă de trimestrul anterior al anului 2023. Defalcată pe zone, creşterea cererii pentru apartamente noi de închiriat începe de la 49% până la 71% în Bucureşti.

Vezi și: În octombrie 2023, pensionarii primesc încă 500 de lei de la Guvern. Iată la cine vor ajunge banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult