- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Certificatul Auto-Pass va fi eliberat de RAR în 2024. Ce conține documentul de care vor avea nevoie șoferii din România

20 Oct, 10:18 • Bumbeneci Diana
RAR va elibera contra-cost certificatul Auto-Pass. Informațiile pe care le va conține documentul.
Certificatul Auto-Pass va fi eliberat de RAR în 2024. Ce conține documentul de care vor avea nevoie șoferii din România

Auto-Pass direct de la RAR! Ministerul Transporturilor a creat un proiect de ordin prin care stabilește informațiile care vor fi transmise de RAR, la cerere și contra-cost. Acestea vor fi transmise prin intermediul certificatului Auto-Pass.

RAR va elibera contra-cost certificatul Auto-Pass

Certificatul Auto-Pass va fi eliberat de RAR, iar un proiect de ordin stabilește informațiile care vor fi transmise de RAR, la cerere și contra-cost, prin intermediul acestui act.

La fel ca firmele private din domeniu, începând din 2024 și Registrul Auto Român (RAR) va putea elibera certificate care oferă detalii privind istoricul mașinii.

RAR eliberează contra cost, la cerere, pentru autoturisme și autovehicule utilitare uşoare, certificatul „RAR Auto-Pass” în format electronic. 

În acest scop, solicitantul va transmite către RAR o cerere al cărei model este publicat într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea sa în scopul completării în format electronic, pe pagina proprie de internet a regiei.

Cererea va fi însoțită de copia actului de identitate în format electronic.

În cerere se vor preciza numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului ale autoturismului sau ale autovehiculului utilitar uşor pentru care se solicită certificatul „RAR Auto-Pass”, se arată în proiectul de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor.

Vezi și: Măsurile fiscale devin legi în România. Lista măsurilor ce vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

Auto-Pass
Auto-Pass

Mai mult, şi service-urile vor fi nevoite să transmită informații către RAR.

Informaţiile care vor fi scrise în certificatul Auto-Pass

În vederea înfiinţării registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, se transmit către Regia Autonomă Registrul Auto Român următoarele informaţii prin intermediul unei aplicaţii informatice specifice furnizate de către RAR:

a) de către stațiile de inspecţie tehnică periodică autorizate (ITP), cu ocazia fiecărei inspecţii efectuate pentru un autovehicul:

  1. data inspecţiei;
  2. numărul de identificare al autovehiculului;
  3. valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului;

b) de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate pentru un autovehicul:

  1. data inspecţiei;
  2. numărul de identificare al autovehiculului;
  3. valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului

Vezi și: CNAS nu mai poate deconta serviciile medicale în spitale. Guvernul trebuie să aloce minim 200 milioane de lei din Fondul de rezervă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult