- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cheltuieli extreme pentru români! Care este venitul lunar al unei gospodării

08 Oct, 16:47 • Oprea Alina
Analiza acestor cheltuieli a românilor: Alimente, taxe și venituri medii aproape de 7.000 de lei pe lună
Cheltuieli extreme pentru români! Care este venitul lunar al unei gospodării

Cheltuieli extreme! În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile totale medii lunare au atins 6.910 lei pe o gospodărie și 2.770 lei pe cap de persoană în termeni nominali, înregistrând o ușoară scădere de 1% față de trimestrele anterioare, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) în raportul său publicat pe 5 octombrie. În comparație cu trimestrul II al anului 2022, veniturile totale medii lunare pentru o gospodărie au înregistrat o creștere de 10,7%, iar veniturile medii lunare pe cap de persoană au crescut cu 11,6%, conform Ziare.com.

Citește despre: Cât trebuie să cheltuie un tânăr dacă vrea să fie student la o facultate în unul dintre marile orașe din România. Iată cât costă cazarea și taxa de studiu

Cheltuieli medii lunare

În trimestrul II al anului 2023, cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost de 5.969 lei pe o gospodărie (2.392 lei per persoană), reprezentând 86,4% din veniturile totale. Aceste cheltuieli au înregistrat o ușoară scădere de 2 lei pe gospodărie față de trimestrul I 2023. În comparație cu același trimestru din anul precedent, cheltuielile medii pe gospodărie au crescut cu 11,1%, iar cele pe persoană cu 12%. Mai mult de o treime din cheltuieli (37,2%) au fost alocate pentru alimente, în timp ce cheltuielile pentru educație au reprezentat doar 0,5% din totalul cheltuielilor.

În trimestrul II al anului 2023, veniturile bănești medii lunare au atins 6.427 de lei pe o gospodărie (2.576 lei pe o persoană), înregistrând o creștere de 1% față de trimestrul I 2023. În același timp, veniturile în natură au fost de 484 de lei pe gospodărie (194 de lei pe o persoană), în scădere cu 21,4% față de trimestrul I 2023. Salariile și alte surse de venit asociate acestora au reprezentat cea mai importantă sursă de venituri, constituind 66,6% din totalul veniturilor gospodăriilor, în creștere cu 1,7 puncte procentuale față de trimestrul I 2023.

În trimestrul II al anului 2023, cheltuielile bănești medii lunare au atins 5.589 de lei pe o gospodărie (2.240 de lei pe o persoană), înregistrând o creștere de 1,9% față de trimestrul I 2023. Contravaloarea consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii a fost de aproximativ 380 de lei pe o gospodărie (152 de lei pe o persoană), în scădere cu 21,7% față de trimestrul I 2023. Principalele destinații ale cheltuielilor gospodăriilor au fost consumul (reprezentând 61,6% din totalul cheltuielilor, cu aproximativ 3.675 de lei lunar pe o gospodărie), transferurile către administrația publică și privată, precum și către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuțiilor și cotizațiilor (constituind 31,7% din totalul cheltuielilor, cu aproximativ 1.891 de lei lunar pe o gospodărie), și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (reprezentând 1,9% din totalul cheltuielilor, cu aproximativ 116 lei lunar pe o gospodărie), aceste date fiind conform sursei citate.

Ce comunică Institutul Național de Statistică

Locul de reședință are un impact semnificativ asupra cheltuielilor. În mediul urban, gospodăriile cheltuiesc mai mult decât cele din mediul rural, cu o diferență de 1,4 ori. Aceasta se traduce prin faptul că o persoană din mediul urban cheltuiește cu 1,6 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. În plus, structura cheltuielilor este diferită, cu o pondere mai mare a impozitelor în mediul urban și a consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii în mediul rural. Acest lucru este menționat într-un articol despre veniturile și cheltuielile românilor, potrivit sursei citat.

Citește despre: Vacanțele sunt mai importante decât cheltuielile personale în 2024! Iată ce a reieșit din sondajul Hilton