- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Chiria în Cluj a ajuns să coste mai mult decât în București. Cu cât se mai închiriază un apartament de două carmere în cele două orașe

19 Oct, 18:37 • Gabriela Andreescu
Un portal de specialitate a publicat un studiu cu privire la cele mai noi tendițe pe piața imobiliară din punctul de evedere al chiriilor. Conform documentului, apartamentul cu două camere rămâne cel mai căutat pe piața imobiliară din România când vine vorba de preferințele chiriașilor.
Chiria în Cluj a ajuns să coste mai mult decât în București. Cu cât se mai închiriază un apartament de două carmere în cele două orașe

Chiria lunară pentru un apartament cu două camere în unele dintre cele mai mari oraşe din România variază între 300 şi 500 de euro, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro.

Contrar așteptărilor, maximul chiriilor la nivel național nu este atins în capitala ţării, ci în Cluj-Napoca, unde chiria pentru o astfel de locuinţă ajungea în septembrie 2022 la 500 de euro.

În Bucureşti, pe de altă parte, un apartament cu două camere se închiria, în luna septembrie, în medie cu 438 de euro pe lună.

„În Cluj-Napoca, preţurile la închiriere au crescut cel mai mult la apartamentele de două camere, ajungând cu 9% mai mari în septembrie faţă de august“, notează studiul Storia.ro.

Şi în Iaşi, tot apartamentele cu două camere au bifat cea mai mare creştere în septembrie faţă de august, avansul fiind de 8%, până la 399 de euro pe lună, informează documentul

Apartamentele cu două camere reprezintă tipul dominant în piaţa rezidenţială, chiar şi după ce, anul trecut, numărul livrărilor de astfel de locuinţe a scăzut uşor, cu 2% faţă de anul precedent. Prin urmare, în 2021 au fost finalizate 22.596 de apartamente cu două camere la nivelul întregii ţări, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de zf.ro.

În ceea ce privește fondurile pe care chiriașii sunt dispuși să le aloce, Imoradar24.ro a realizat, la începutul lunii octombrie, un studiu pe piața imobiliară.

Chiria în Cluj pentru un apartament de două camere a ajuns să coste mai mult decât în București
Chiria în Cluj pentru un apartament de două camere a ajuns să coste mai mult decât în București

Studiul a analizat către ce anunțuri se orientează românii atunci când sunt interesați să cumpere sau să închirieze o locuință prin verificarea anunțurilor pentru care utilizatorii au inițiat un contact, ceea ce indică o intenție de cumpărare sau de închiriere.

„Cu cât diferența este mai mare între media prețurilor cerută de vânzători și media prețurilor către care se orientează cumparatorii, cu atât timpul de așteptare până la tranzacție va fi mai îndelungat. Analizarea acestui indicator al discrepanței între cerere și ofertă, ne ajută să înțelegem dinamica tranzacțiilor într-o anumită perioadă.”, a declarat Mihai Cune, directorul Imoradar24.ro

Conform studiului, bugetul mediu pe care românii doresc să îl aloce pentru chirie este de 300 de euro pe lună la nivel național, însă locuitorii din București, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov se orientează preponderent pentru chirii peste medie, iar cei din Iași și Timișoara sub media națională.

Citește și: Preț record pentru chiria unei garsoniere cu toaleta în bucătărie. Unde se află imobilul

În București, chiria medie către care se orientează utilizatorii este de 330 de euro pe lună pentru un apartament de două camere.

Și în studiul Imoradar24, Cluj-Napoca apare cu chirii mai mari decât capitala țării. În orașul din inima Ardealului, chiriașii sunt dispuși să ofere în medie 350 de euro lunar.

Surpriza o constituie Constanța, unde media este de 370 de euro,  nivelul influențat însă de luxul de turiști și variația prețurilor din sezonul estival.

În Brașov, utilizatorii caută chirii de 320 de euro pe lună, în vreme ce în Iași de 295 de euro pe lună.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult