- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine este Razvan Nicolescu și de ce spune că Austria trebuie să platească daune Romaniei pentru refuzul aderării la Schengen

09 Dec, 13:08 • Gabriela Andreescu
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a afirmat recent că Austria ar trebui să plătească României daune lunare de 200 de milioane de euro dacă se opune aderării țării noastre la spațiul Schengen. Nicolescu, actualmente preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice, a rămas o voce activă în cadrul mediului de afaceri după retragerea sa din viața politică, mai ales datorită implicării sale în zona marilor corporații, în calitate de membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, companie cu capital majoritar austriac.
Cine este Razvan Nicolescu și de ce spune că Austria trebuie să platească daune Romaniei pentru refuzul aderării la Schengen

Răzvan Nicolescu a făcut, recent, o serie de declarații cu privire la opoziția Austriei la intrarea României în spțiul Schengen, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

„Mi se pare că doi lideri din Austria, cancelarul şi ministrul de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile şi principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană şi nu să nu mai respecte nimic, pentru că aşa vor ei. Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa,” a declarat fostul oficial român

Cine este Răzvan Nicolescu și care este experiența sa profesională

Răzvan Nicolescu s-a născut în 1978 în Teleorman. Fostul oficial se poate lăuda cu o serie de distincții în cadrul unor importante instituții de învățământ superior: În 2001 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Energetică, și deține un titlu MBA în Finanțe la Solvay Brussels School – Economie si Management. Pe lângă acestea, a absolvit în 2016 un curs executiv “Cum să eficientizezi funcțiile de conducere” la Harvard Business School și în 2018 un curs executiv „Avansat in Finante și M&A” la Stanford Business School. Din august 2019 este profesor asociat în cadrul cursului “Strategia resurselor energetice” la Academia de Studii Economice Bucuresti. Din februarie 2015 până în aprilie 2021 a fost Partener – lider Resurse Energetice si Sustenabilitate în cadrul Deloitte Central Europe, iar din aprilie 2021 este Membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom SA.

Răzvan Nicolescu consideră că spațiul Schengen este atât o chestiune economică, cât și una de resprect pentru cetățenii României și Bulgariei:

„Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. Din punct de vedere economic eu cred că Schengen este şi o chestiune economică sau este, poate în primul rând o chestiune economică. Este o chestiune şi de respect pentru 30 de milioane de cetăţeni români şi bulgari. Dar este o problemă economică şi dacă nu conştientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest şi să vedem acolo tiruri care stau zile întregi ca să treacă punctul de trecere a frontierei. Şi sunt kilometri de tiruri”, a mai spus Nicolescu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, în baza unei analize realizată de o companie de consultanţă, fiecare lună de întârziere în aderarea României la Schengen înseamnă minimum 200 de milioane de euro mai puţin la Produsul Intern Brut al ţării.

„Am văzut o analiză foarte serioasă, o modelare foarte serioasă făcută de o firmă de consultanţă din Big 4. Fiecare lună de întârziere în aderarea noastră la Schengen înseamnă minim 200 de milioane de euro mai puţin la produsul intern brut al României. Aceeaşi analiză arăta că, în cei 11 ani pe care i-am pierdut, suma pierderilor la PIB-ul României a fost în valoarea actualizată a banilor, de aproape 25 de miliarde de euro,” a informat fostul ministru.

Citește și: Mai multă siguranță pentru viitorii pensionari! Guvernul frânează investițiile riscante ale fondurilor Pilon II și elimină comisionul pe contribuțiile participanților

Răzvan Nicolescu a spus că, în opinia sa, refuzul Austriei privind aderarea României la spaţiul Schengen nu are legătură cu modificarea Legii Offshore
Răzvan Nicolescu a spus că, în opinia sa, refuzul Austriei privind aderarea României la spaţiul Schengen nu are legătură cu modificarea Legii Offshore

Răzvan Nicolescu a luat, în cadrul conferinței menționate, o poziție tranșantă față de sferele politice din Austria care, consideră el, se împotrivesc valorilor Uniunii Europene, și le cere despăgubiri în valoare de 200 de milioane de euro pe lună, bani pe care îi pierde economia României prin faptul că este ținută înafara spațiului Schengen. Omul de afaceri a ținut să precizeze că firmele cu capital mixt româno-austriac sau chiar firme austriece care derulează afaceri în România sunt îndreptățite să ceară despăgubiri factorilor politici din Austria, pentru pagubele cauzate afacerilor respective.

„Eu cred că este momentul să spunem că nu se mai poate aşa şi dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană egourile lor politice legate de alegerile pe care le au în ianuarie, la alegerile regionale, dacă vor să utilizeze valorile Uniunii Europene în sensul de a nu le mai respecta, până la urmă să dea banii ăştia – 200 de milioane de euro pe lună, pierderi pentru economia României. Inclusiv, atenţie, pentru multe firme cu capital mixt româno-austriac sau chiar firme austriece care derulează afaceri în România”, a afirmat fostul oficial român.

Întrucât în spațiul public au fost vehiculate anumite ipoteze conform cărora refuzul Austriei de a aproba aderarea României la spațiul Schengen are legătură cu legea offshore și ieșirea companiei OMV Petrom din exploatările de gaze din Marea Neagră, Nicolescu a ținut să aducă clarificări pe marginea acestui subiect.

Răzvan Nicolescu a spus că, în opinia sa, refuzul Austriei privind aderarea României la spaţiul Schengen nu are legătură cu modificarea Legii Offshore. OMV Petrom ar trebui să ia decizia finală de investiţii privind perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, fiind însă anumite aspecte care în opinia companiei ar trebui revizuite. Pe de altă parte, managementul OMV Petrom nu a fost foarte clar până în prezent în legătură cu modificările dorite, informează Business Magazin.

“Nu cred că modificările legii offshore au legătură cu acest subiect şi nici nu au avut vreodată. E hazliu că OMV, Petrom, de fapt, nu mai are nicio şansă să mai obţină vreo modificare suplimentară în situaţia actuală. Dacă austriecii ne voteaza, legea nu va fi modificată pentru că „şantajul” ar fi confirmat. Dacă nu ne votează, nu are nimeni curaj să mai schimbe vreo virgulă. Dimpotrivă! Atmosfera generală în legătură cu toate interesele de afaceri ale Austriei în România se va schimba. În altă ordine de idei, avem nevoie de vreo modificare suplimentară la Legea Offshore? În opinia mea, categoric NU. Legea este suficient de bună pentru investitori în forma sa actuală”, a sris Nicolescu pe Facebook, citat de Business Magazin.

Citește și: Economia primește noi ajutoare: În primele 9 luni, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 13,3%

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult