- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei. Condițiile pentru a lua banii

19 May, 11:24 • Fundeanu Madalina
Categoria de români care va primi 10.000 de lei, ajutor de la stat. Ce trebuie să faci pentru a lua banii!
Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei. Condițiile pentru a lua banii

O categorie de români va primi suma de 10.000 de lei, ajutor de la stat. Guvernul a aprobat de curând o schemă de ajutor de stat destinată apicultorilor, pentru a compensa parțial pierderile suferite în anul 2023, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, conform alba24.ro.

Categoria de români care va primi 10.000 de lei, ajutor de la stat

Se oferă ajutor de la stat pentru o categorie de români, având rolul de susţinere a industriei apicole. În acest sens, Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutor de stat pentru apicultori, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de aceștia cu un an în urmă, ținând cont de contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Referitor la valoarea totală a schemei de ajutor de la stat, aceasta este de 59.866.000 de lei, echivalentul a puţin peste 12 milioane de euro. Conform declarațiilor Ministerului Agriculturii, cuantumul sugerat pentru ajutorul de stat este de 25 lei, adică aproximativ 5 euro, pe fiecare familie de albine.

Ai mai putea citi astăzi: Trend inedit printre apicultorii români! Cât costă mierea cu foiță de aur și de unde se poate cumpăra

ajutor de la stat pentru apicultori
ajutor de la stat pentru apicultori

Albinele lucrătoare formează cel mai mare număr de albine dintr-un stup, numărul acestora într-o familie fiind de 15.000-20.000 primăvara, ca vara să ajungă la 40.000-60.000. Pe timpu iernii, numărul acestora scade la 20.000-30.000. Suma totală de bani care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro, potrivit sursei citate.

Banii de la stat pot fi primiţi de apicultorii persoane fizice cu atestat de producător, apicultorii persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, dar și societățile agricole. Aceştia sunt nevoiți să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi să dețină familii de albine înscrise în baza de date apicolă, să aibă exploatații apicole autorizate sanitar-veterinar, și să nu fie în procedură de lichidare sau faliment.

Cererile pentru acest ajutor de la stat trebuie depuse în termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar termenul limită pentru plată este 30 iunie 2024. Această schemă de ajutor va ajuta apicultorii afectați de diverse provocări, oferindu-le oportunitatea de a obține compensații parțiale pentru pierderile suferite.

Vezi mai multe știri: Categoria de bugetari care primește vouchere de 5.000 lei. Cine sunt norocoșii