- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ciocolata se scumpește, dar cererea se menține. Cât de mult mai pot crește prețurile la cacao

08 Mar, 10:52 • Fundeanu Madalina
Prețurile la cacao vor exploda. Ciocolata se scumpește semnificativ, dar cererea globală nu este afectată.
Ciocolata se scumpește, dar cererea se menține. Cât de mult mai pot crește prețurile la cacao

Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă, dar încă nu există semne de distrugere a cererii, analiștii considerând că mai este loc pentru majorarea prețurilor, relatează CNBC, citat de News.ro.

Prețurile la cacao vor exploda. Ciocolata se scumpește semnificativ, dar cererea globală nu este afectată

Preocupările în ceea ce privește aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest, unde se află aproximativ trei sferturi din producția mondială, au determinat creșterea prețurilor în ultima perioadă.

În New York, contractele futures de referință pentru cacao, ICE, s-au situat miercuri la 6.549 USD pe tonă. Contractul, care a depășit 6.000 de dolari pentru prima dată luna trecută, a crescut cu peste 57% până în acest moment. Totuși, creșterea istorică a prețurilor nu a împiedicat cererea globală până acum.

„De obicei, la ceea ce te-ai aștepta atunci când ai orice fel de marfă agricolă, te-ai aștepta să vezi o anumită distrugere a cererii atunci când ai aceste prețuri astronomic de ridicate, dar nu vedem asta la cacao”, a declarat Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank.

„Ați putea spune că unul dintre motivele pentru care am văzut cacaoa rezistă destul de bine în ceea ce privește cererea este că este, fără îndoială, o achiziție compulsivă pentru consumatori, așa că nu vedem că are același tip de dinamică a cererii ca pentru multe altele mărfuri”, a mai adăugat el.

„De asemenea, multe dintre aceste procese au contracte în avans. Deci, ei încă procesează, au încă fabrici pe care trebuie să le folosească și să le opereze, așa că nu este neapărat cazul în care am vedea acest lucru imediat în cifre.”, a completat Paul Joules.

Joules a mai precizat că se așteaptă să vadă o anumită distrugere a cererii în a doua jumătate a anului, adăugând că imaginea actuală a ofertei și cererii este „foarte, foarte strânsă”.

Ciocolatierul american Hershey, una dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume, a emis luna trecută o avertizare privind profitul din cauza creșterii prețurilor pentru cacao.

Producătorul Reese’s Peanut Butter Cups a declarat pe 8 februarie că prețurile la cacao ar trebui să limiteze creșterea câștigurilor în acest an.

Citește și: Ciocolata devine un produs de lux! Care este motivul 

cacao
cacao

Cea mai importantă întrebare și, implicit, cea mai grea, este cât de mult pot crește prețurile la cacao, a declarat Warren Patterson, șeful Strategiei pentru mărfuri la ING, într-o notă de cercetare publicată pe 15 februarie.

„Trebuie să meargă la niveluri în care începem să vedem o distrugere semnificativă a cererii. Vedem deja unele dintre acestea, dar în mod clar nu sunt suficiente pentru a readuce piața la echilibru și pentru a reduce preocupările legate de etanșeitate.”, a spus el.

Patterson a spus că oferta de cacao din Africa de Vest rămâne „marea îngrijorare” în rândul participanților pe piață.

Acest lucru este determinat de faptul că Coasta de Fildeș este estimată a fi aproximativ 44% din oferta globală, în timp ce Ghana deține o pondere de aproximativ 14% din producție, a menționat el.

„Anul trecut, precipitațiile mai abundente decât de obicei au ridicat îngrijorările cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra culturii, cu creșterea cazurilor de boală a păstăilor negre.

Ploile abundente au dus, de asemenea, la probleme legate de livrarea de cacao în porturi”, a spus Patterson.

„În acest an, condițiile meteorologice mai uscate și vânturile puternice din Harmattan nu fac decât să ridice îngrijorări suplimentare cu privire la modul în care evoluează recolta actuală.”, a completat Patterson.

Uscăciunea cauzată de El Niño în cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est, India, Australia și părți din Africa a alimentat o creștere a prețurilor mărfurilor moi, cum ar fi cacao, zahăr și cafea, în ultimele luni.

Fenomenul El Niño este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Acesta poate deschide calea către mai multe furtuni și secete.

Vezi și: Date INS: Olanda și Germania, țările de unde România a importat la greu flori și ciocolată în 2023