- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod Rutier 2024. Toți șoferii trebuie să știe de această regulă! Situațiile în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă conform legii

28 Jan, 20:12 • Fundeanu Madalina
Există anumite situații în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă. Toți șoferii trebuie să cunoască această regulă!
Cod Rutier 2024. Toți șoferii trebuie să știe de această regulă! Situațiile în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă conform legii

Sunt situații specifice în care schimbarea benzii de circulație nu este permisă conform legii, fapt pentru care este important ca șoferii să fie conștienți de dreptul lor de a efectua această manevră doar în anumite condiții, mai ales într-o intersecție, conform informațiilor transmise de Pro Motor.

Schimbarea benzii de circulație

Potrivit regulilor de circulație, schimbarea benzii de circulație este interzisă în anumite circumstanțe pentru a preveni pericolele în trafic și posibile accidente rutiere:

  • Prezența marcajelor continue pe carosabil.
  • Indicatoare care interzic depășirea sau schimbarea direcției de mers.
  • În intersecții sau în proximitatea acestora.
  • Pe o trecere de pietoni sau în apropierea acesteia.
  • Într-o curbă sau pe un pod cu vizibilitate redusă.
  • Într-un tunel sau pe o autostradă cu mai multe benzi pe sens.

Aceste restricții sunt stabilite de Codul Rutier 2024 și au rolul de a preveni accidentele rutiere și a asigura un flux sigur de trafic.

Te-ar putea interesa și: Radiere AUTO 2024. Actele necesare pentru a scoate o mașină din circulație

schimbarea benzii de circulație
schimbarea benzii de circulație într-o intersecție

Cum se efectuează o depășire în mod corespunzător

Într-o intersecție, schimbarea benzii de circulație este permisă doar în conformitate cu legea. Este interzisă schimbarea benzii de circulație odată ce șoferul a intrat într-o intersecție, indiferent de prezența sau absența semaforului.

Șoferul trebuie să aleagă banda potrivită direcției înainte de a ajunge în intersecție și să o păstreze în interiorul acesteia.

Depășirea este permisă doar atunci când marcajul alb care delimitează benzile de circulație este întrerupt.

Nu este niciodată permisă depășirea peste o linie continuă sau dublă continuă pe carosabil.

Ce prevede Codul Rutier 2024

Conform Codului Rutier, conducătorii auto care vor să depășească trebuie să respecte anumite reguli, inclusiv semnalizarea intenției, asigurarea că șoferul din față sau din spate nu a semnalizat la rândul său intenția de depășire, menținerea unei distanțe laterale adecvate față de vehiculul depășit și revenirea pe banda inițială după ce manevra a fost efectuată în condiții de siguranță.

În cazul în care doi șoferi doresc să schimbe banda simultan pe un drum cu cel puțin 3 benzi pe sens, prioritatea revine celui care circulă pe banda din stânga. Acest aspect este crucial pentru a menține un flux sigur și ordonat al traficului, potrivit sursei citate.

Vezi și: Șeful Toyota crede că mașinile electrice nu vor depăși mai mult de 30% din cota de piață. Care este acum strategia gigantului auto