- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

03 Mar, 21:49 • Bumbeneci Diana
Codul Rutier din România a suferit mai multe schimbări în ultima perioadă. Din acest motiv, șoferii trebuie să se pună în temă cu
Cod Rutier martie 2023. S-a schimbat legea! Ce reguli trebuie să respecți conform noilor modificări

Indiferent de restul legilor, circulația pe drumurile publice din România este reglementată de Codul Rutier. Anul 2023 a adus o serie de schimbări majore pentru șoferi, iar nerespectarea regulilor vine cu amenzi usturătoare.

Ce modificări au fost aduse Codului Rutier până în martie

Astfel că, prin Hotărârea nr. 130/2023 s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prin HG 130/2023, una dintre cele mai mari schimbări face referire la retragerea permisului de conducere. Acest lucru se poate aplica șoferilor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau în cazul în care șoferul a refuzat testul de alcool sau testul pentru determinarea unor substanțe active în organism, dar polițistul are probe sau indicii temeinice care demonstrează contrariul.

Schimbări și la intersecția cu sens giratoriu. Conform ultimelor reglementări ale Codului Rutier, „intersecţia cu sens giratoriu este definită ca o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.

Astfel, şoferii trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Citește și: Cod rutier 2023. Avertisment pentru şoferi la început de an! Amenda pentru această contravenţie poate ajunge la 2.900 de lei

Noul cod rutier
Noul cod rutier

O altă regulă face referire la modul în care polițiștii de frontieră vor putea verifica dacă permisul de conducere este valabil și de asemenea vor avea acces la istoricul amenzilor rutiere ale șoferilor. Potrivit noului Cod Rutier, polițiștii pot anula permisul de conducere care este eliberat de o autoritate română sau pot interzice dreptul de a conduce al șoferilor care au permise eliberate de o autoritate străină.

Și amenzile s-au schimbat

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Punctul de amendă trebuia să fie majorat la 300 de lei, după ce la începutul lunii ianuarie 2023 a crescut salariul minim pe economie, de la 2.550 lei brut la 3.000 de lei. Din cauza multiplelor discuții, în Guvern s-a decis înghețarea punctului de amendă la suma de 145 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  •  Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, adică amenzi între 290 și 435 de lei;
  • Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, amenzi între 580 și 725 de lei;
  • Clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, amenzi între 870 și 1.160 de lei;
  • Clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă, amenzi între 1.305 și 2.900 de lei;
  • Clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, amenzi de la 3.045 la 14.500 de lei;

Vezi și: Cod rutier 2023. Semnul rutier care produce confuzie tuturor șoferilor. Poți rămâne oricând fără permis din cauza lui

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult