- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Codul rutier 2023. Toți șoferii trebuie să știe asta! Se anunță noi schimbări drastice la plăcuțele de înmatriculare

16 Sep, 17:34 • Constantin Cristina
Modificări importante la Codul Rutier privind plăcuțele de înmatriculare. Iată cum vor arăta abrevierile de la MAI și SRI.
Codul rutier 2023. Toți șoferii trebuie să știe asta! Se anunță noi schimbări drastice  la plăcuțele de înmatriculare

Potrivit normelor de aplicare ale modificărilor Codului Rutier, se introduc noi formate pentru numerele de înmatriculare la nivel de primării, înlocuind abrevierile denumirilor localităților cu indicative numerice, pentru o identificare mai ușoară a vehiculelor în trafic. În plus, conform noilor reguli, permisul internațional de conducere poate fi eliberat nu doar de către Asociația Automobil Club Român, ci și de către Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, potrivit ziare.com.

Citește și: Cod Rutier 2023. Noutăți pentru șoferi. Românii care nu respectă aceste reguli se pot alege cu amenzi uriașe

Codul rutier 2023. Toți șoferii trebuie să știe asta! Se anunță noi schimbări drastice la plăcuțele de înmatriculare

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, care este reglementat prin Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Scopul principal al acestor modificări este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția de înmatriculare a unor vehicule și de a reglementa condițiile de eliberare a permisului de conducere internațional.

Cod rutier
Cod rutier

Proiectul de hotărâre aduce, de asemenea, modificări la normele privind numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente, precum tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale. Conform noilor reglementări, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor include un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.

Proiectul propune, de asemenea, ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații, să fie compuse din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule, și un număr de ordine. Plăcuțele de înmatriculare actuale vor rămâne valabile până când autovehiculele care le folosesc vor fi radiate.

Alte articole: Cod Rutier 2023. Amenzi usturătoare pentru șoferii și pasagerii care folosesc un limbaj necuviincios sau fac semne obscene în trafic