- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comercianții continuă să facă reduceri la achiziția de produse cu bani cash, deși Guvernul a renunțat la limita de numerar

21 Nov, 16:49 • Stefan Simion
Când Guvernul a anunțat reducerea plafonului pentru cumpărături cu bani gheață, mulți comercianți, nemulțumiți de decizie, au adoptat o formă de protest mai atipică: le-au oferit clienților care erau dispuși să plătească cu numerar discounturi semnificative. Unii comercianți încă mențin aceste reduceri, deși Guvernul a renunțat, între timp, la limita de numerar.
Comercianții continuă să facă reduceri la achiziția de produse cu bani cash, deși Guvernul a renunțat la limita de numerar

Reprezentanții unui magazin cu mobilă au  anunțat, recent, pe rețelele sociale că le oferă 10% reducere clienților care plătesc cu cash. Inițial, promoția a fost anunțată pentru perioada 6-10 noiembrie, cât a durat protestul, însă a fost menținută și după data de 10 noiembrie, deși protestul nu se mai justifică în condițiile în care Guvernul a renunțat la limita de numerar.

Comercianții continuă să facă reduceri la achiziția de produse cu bani cash

Da, am susținut când a fost acel proiect de lege cu plățile, o mare parte din oameni n-au fost de acord cu asta și am intrat și noi în rândul firmelor care au susținut plățile cash. Dar, la cantitate mai mare, putem face un discount„, a spus reprezentanta magazinului de mobilă pentru Digi 24.

Mai exact, la achiziții de 10.000 de lei, comerciantul face o reducere de 10%.

Discountul care încurajează plata cu bani numerar a fost menținut și de o unitate de cazare de pe litoral. Aceasta oferă o reducere de 2% la rezervări pentru anul 2024, dacă clienții sunt dispuși să achite cu cash.

Citeste si Dan Şucu salută decizia de a păstra vechiul plafon pentru plăţile cash: „România în acest moment nu este pregătită. Forţarea acestui lucru este de evitat”

Deși majoritatea oamenilor s-au obișnuit să plătească cu cardul, mulți sunt aceia care ar scoate bani de la bancomat să-și achiziționeze produse la care ar primi reduceri. La rândul lor, comercianții preferă plățile cash pentru a scăpa de comisioanele de comisioanele percepute de bancă ce variază între 0.7 și 2%.

cash

Marcel Ciolacu anunță motivul pentru care s-a renunțat la limita de numerar

Executivul a ajuns, însă, la concluzia că economia românească nu este pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar.

„Toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi. Chiar dacă principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau efecte greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu marii antreprenori, dar și cu familiile care au microîntreprinderi.

Concluzia unanimă este că economia noastră nu e încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar”a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Citeste si Numărul bancomatelor scade! Românii dețin 21 de milioane de carduri bancare, însă nu au cum să retragă numerar!

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult