- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană a dat undă verde! Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane! În plus, vom avea noi benzi pentru Wi-Fi în transportul rutier

24 Nov, 19:39 • Gabriela Andreescu
Comisia Europeană a actualizat, joi, decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor. Astfel, pe lângă tehnologia mobilă din generaţiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor.
Comisia Europeană a dat undă verde! Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane! În plus, vom avea noi benzi pentru Wi-Fi în transportul rutier

Comisia Europeană a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectaţi la reţele mobile 5G de la sol, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate”, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, citat de news.ro.

Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul avioanelor, permiţându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice şi de date pasagerilor care zboară în UE.

Citește și: Atenție! Peștele din Dunăre conține mercur și alte metale grele care pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave! Semnalul de alarmă tras de cercetătorii români

Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane
Vom avea 5G peste tot, chiar și în avioane

Cum va fi furnizat serviciul: O cabină va fi echipată cu echipamente speciale

Serviciul va fi furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale (aşa-numita „pico-celulă”), pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol.

Mai multe frecvențe Wi-Fi pe șosele

De asemenea, Comisia Europeană a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvenţă de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme şi autobuze.

Citește și: Costurile mari de producție i-au lăsat pe nemți fără ouă. În ferme, numărul păsărilor au scăzut semnificativ, iar costul adăpostirii găinilor s-a dublat, ajungând la 200.000 de euro

Decizia de modificare deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor şi, eventual, pentru aplicaţii în metavers. În conformitate cu decizia de punere în aplicare modificată, statele membre pun la dispoziţie benzile de frecvenţă de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult