- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Comisia Europeană pune tunurile pe pensiile militarilor români: ”Reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv pensiile militare”

15 Feb, 18:14 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană afirmă reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor români, „cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității”.
Comisia Europeană pune tunurile pe pensiile militarilor români: ”Reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv pensiile militare”

Comisia Europeană pune tunurile pe pensiile militarilor români. În mesajul transmis de reprezentanța Comisiei Europene la București,  Executivul comunitar a subliniat faptul că pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene însă, pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, trebuie să îndeplinească  reformele referitoare la pensiile speciale la care s-a angajat prin acest plan, potrivit Economedia.ro.

Citește și Micșorarea pensiilor militarilor este o decizie neconstituțională. CCR a confirmat! 

Comisia Europeană pune tunurile pe pensiile militarilor români

„Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”

, se arată în mesajul Comisiei Europene.

Reforma pensiilor speciale a adus diferențe de viziune între Comisia Europeană, care vrea o reformă integrală a sistemului de pensii, și Guvernul României, care vrea să excepteze pensiile militare și să le considere „pensii de serviciu”. Foarte important de menționat este faptul că atât premierul Nicolae Ciucă, cât și soția sa, au pensie militară.

Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar în acest caz Banca Mondială este însărcinată să propună reforme.

În luna decembrie a anului 2022, Guvernul României a adoptat, legea privind reforma pensiilor speciale, iar acum, Proiectul de lege se află în dezbatere în Parlament.

Cu toate acestea, în cadrul reformei pensiilor speciale, Banca Mondială a propus Guvernului României să păstreze pensiile militare în forma actuală, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de țara noastră.

Comisia Europeană a cerut anterior, României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale.

În aceste momente, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuții intense între Guvern și Comisia Europeană. Comisia Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția de guvernare în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Totodată, Comisia, susținută de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat faptul că ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, în şedinţa de luni a conducerii partidului, că urmează să vină un raport al Băncii Mondiale privind pensiile speciale şi a adăugat că aşteaptă o informare din partea Guvernului cu privire la acest proiect de lege, deoarece a fost asumat de către Executiv, potrivit news.ro.

Mai mult, Marcel Ciolacu a transmis că jalonul din PNRR privind pensiile speciale trebuie îndeplinit, iar aceste aspecte trebuie rezolvate pentru a închide discuţia odată pentru totdeauna.

Citește și Cu cât se vor majora pensiile militarilor. ”Ordonanța trenuleț” va fi modificată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult