- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Compania americană Smithfield cumpără fabrica românească de mezeluri Goodies Meat

23 Nov, 08:53 • Cornel Ghimeșan
Fabrica românească de mezeluri Goodies Meat urmează să fie cumpărată de compania americană Smithfield, care în prezent este deținută de grupul chinezesc WH. Goodies Meat este din județul Prahova și are 320 de angajați.
Compania americană Smithfield cumpără fabrica românească de mezeluri Goodies Meat

Fabrica românească de mezeluri Goodies Meat urează să fie cumpărată de compania americană Smithfield, care este deținută de grupul chinez WH. Compania americană activează în domeniul agriculturii și al industriei alimentare, iar în prezent dorește să își extindă investițiile în România, achziționând fabrica românească care are 20 de angajați. Această decizie vine în ciuda pestei porcine care afectează o serie întreagă de ferme din țară, conform StartUp Cafe.

Alte articole: Tesla continuă să se prăbușească. Cum a ajuns Tesla să piardă aproape 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultimul an

Oamenii de afaceri Adian Neniță și Gabriel Cîmpeanu dețin în prezent fabrica mezeluri Goodies Meat Production SRL, de la Ceptura de Jos, județul Prahova, îsă au semnat acordul de vânzare către Smithfield. Fabrica românească urmează se fie preluată de Smithfield Europa, subsidiară a companiei americane. Americanii fac achiziția prin intermediul companiei lor de preparate din carne, Elit, din județul Alba. Tranzacția este însă condiționată de aprobarea Consiliului Concurenței.

Fabrica Goodies Meat Production SRL are 320 de angajați și produce: salam, șuncă, parizer, bacon și alte specialități din carne. Cei de la compania americană s-au declarat „impresionați de modul în care echipa Goodies folosește cele mai noi tehnologii pentru a produce alimente bune, de echipa sa remarcabilă și de standardele ridicate de operare”.

Fabrica românească de mezeluri a avut un profit de 21,7 milioane de lei

Compania americană Smithfield cumpără fabrica românească de mezeluri Goodies Meat
Compania americană Smithfield cumpără fabrica românească de mezeluri Goodies Meat

Fabrica românească are o capacitate de producție de 20.000 tone/an și este specializată în producția de mărci private. În 2021, firma românească a obținut o cifră de afaceri de aproape 180 de milioane de lei și un profit de 21,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 280 de salariați în acel an.

Pe de altă parte, compania Elit, parte a Grupului Smithfield din 2018, este una dintre cele mai importante companii de preparate din carne din România, cu o experiență de 20 de ani în domeniu și peste 2.000 de angajați. Elit produce peste 30.000 tone de preparate din carne/an, acoperind o mare varietate de categorii, printre care cârnați, salam, șuncă, produse din carne afumată etc. Elit produce și comercializează prin intermediul unor mărci ca: Elit, Plin de carne, Premia, Promo și Veri. Compania a realizat o cifră de afaceri de 637,4 milioane de lei în anul 2021, și un profit de aproape 60 de milioane de lei, cu un număr mediu de 1835 de angajați.

Compania-mamă, Smithfield Foods, are sediul la Smithfield, statul american Virginia, fiind fondată în anul 1936. Cu peste 60.000 de angajați la nivel mondial, Smithfield Foods este deținută, din anul 2013, de WH Group, o companie chineză, cu sediul central la Hong Kong. În anul 2021, WH Group a avut venituri de 27,3 miliarde de dolari americani, potrivit Reuters, citată de porkbusiness.com.

Citește și: Primăria Capitalei se împrumută cu 500 de lei de la bănci să plătească restanțele către Termoenergetica: ”Termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult