- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tesla continuă să se prăbușească. Cum a ajuns Tesla să piardă aproape 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultimul an

22 Nov, 23:23 • Claudia Simion
Tesla își continuă prăbușirea. Capitalizarea de piață a producătorului de mașini electrice deținut de Elon Musk s-a prăbușit cu aproape 700 de miliarde de dolari. Suma e mai mare decât valoarea totală la bursă a majorității companiilor americane.
Tesla continuă să se prăbușească. Cum a ajuns Tesla să piardă aproape 700 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultimul an

În noiembrie, Tesla a ajuns la o capitalizare de piață de puțin sub 600 de miliarde de dolari, mai puțin de jumătate din evaluarea maximă de peste 1,2 trilioane de la sfârșitul lui octombrie 2021.

Anul trecut, pe 25 octombrie, Tesla a devenit primul producător din istorie care se bucura de un trilion de dolari la valoarea de pe bursă. Acum, însă, situația e de-a dreptul catastrofală, Testla a ajuns la 530 de miliarde de dolari. A pierdut aproape 70 de miliarde în plus în ultimele 13 zile.

Dacă comparăm cifrele Tesla cu cele ale altor companii cunoscute, cum ar fi Pepsi (255 de miliarde de dolari), Coca-Cola (268 de miliarde), McDonald’s (201 miliarde), Disney (178 miliarde), Nike (162 de miliarde), Netflix (127 de miliarde) sau Starbucks (113 miliarde), realizăm cam cât de mult s-a prăbușit compania lui Musk.

Unde se situează Tesla comparativ cu alți producători auto

În ceea ce privește alți mari producători auto, Tesla a pierdut din valoarea sa de pe bursă echivalentul a 12 companii de dimensiunea General Motors sau Ford, evaluate la aproximativ 56 de miliarde de dolari fiecare.

Citește și Dacia Spring a depășit Tesla Model 3 în topul vânzărilor europene. Mașina electrică românească produsa în China costă doar 21.400 de euro

În indicele S&P 500 există doar 5 companii a căror capitalizare de piață este mai mare decât cea a valorii de 670 de miliarde de dolari pierdute de Tesla în ultimul an: Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft și Berkshire Hathaway, fondul de investiții al miliardarului Warren Buffet.

Tesla a fost o țintă a vânzărilor de acțiuni, ținând cont de contextul inflației istorice din SUA, creșterea dobânzilor de referință și recensiunea tot mai probabilă dintr-un motiv care are legătură cu modelul său de afaceri: producătorul auto al lui Musk promite să își realizeze majoritatea profiturilor în viitor.

Mai mult decât atât, Elon Musk a achiziționat recent Twitter pentru 44 de miliarde de dolari și este ocupat să-și revizuiască funcțiile, să concedieze mii de angajați și să-și renoveze modelul de afaceri. El a încasat deja acțiuni Tesla în valoare de miliarde de dolari pentru a finanța afacerea.

Drept urmare, acționarii Tesla se tem că el ar putea pierde concentrarea sau să vândă mai multe acțiuni, iar oricare dintre acestea ar putea scădea prețul acțiunilor producătorului auto.

Scăderea uimitoare a valorii Tesla a divizat comentatorii până acum. Ron Baron se așteaptă ca acțiunile să atingă noi maxime în următorii câțiva ani, în timp ce Michael Burry a avertizat că ar putea scădea în continuare.

Citește și Erorile Tesla provoacă victime! 2 persoane și-au aflat sfârșitul tragic și alte 3 au fost grav rănite după ce mașina a scăpat de sub control

Tags: