- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Companiile românești se sting unele după altele. „Nu pot rezista! Preţul energiei ne sufocă afacerea”

04 Apr, 22:44 • Lupu Alexandra
Afaceriștii din România sunt puși în impediment de prețurile de la energie, în ciuda faptului că statul a introdus o plafonare. Multe dintre companii s-au închis.
Companiile românești se sting unele după altele. „Nu pot rezista! Preţul energiei ne sufocă afacerea”

Companiile românești se văd nevoite să-și încheie activitatea, din cauza prețurilor imense la energie. În ciuda faptului că statul a introdus o plafonare, se pare că măsura nu se arată utilă pentru afaceriști, relatează stiripesurse.ro.

Companiile românești se închid pe bandă rulantă

Statul a introdus o măsură de plafonare pentru prețurile la energie, dar cu toate acestea, companiile românești își încheie activitatea una după alta. Plata facturilor este o misiune greu de dus până la bun sfârșit pentru afaceriști.

Costurile energiei sunt „extravagante” pentru consumatorii industriali, chiar dacă ele se află sub prețul plafonat la 1.300 lei/MWh. Acest aspect este confirmat de președintele Societății Române de Metalurgie, concret, a organizației care reunește mai multe asociații ale jucătorilor din industria românească. Petru Ianc a dat exemplu situația companiei Volkswagen, care a cerut electricitate de 70 euro/MWh, pentru a putea fi competitivă.

Citește și: Românii au avut un șoc la primirea facturilor la energie electrică! „Dacă dădeam la toată strada curent și nu venea atât”. Cum răspund furnizorii în fața acestei situații

„Astăzi întreprinderile mici şi mijlocii (din Germania – n. red. ) au energie la un preţ de 130 de euro/MW, adică circa 650 de lei/MW.

La noi este dublu, 260 de euro, adică 1.300 de lei plafonat şi furnizorii vând în jur de 1.200-1.300. Sub 1.000 de lei preţuri nu există şi nu se încheie contracte bilaterale”, declară Ianc.

Companiile românești dau faliment
Companiile românești dau faliment

În conformitate cu ultima modificare a legii energiei, prețul pentru consumatorul industrial a fost plafonat la prețul de 1.300 lei/MWh, ceea ce înseamnă 260 euro/MWh. Președintele Societății Române de Metalurgie nu a ezitat să spună ce gândește: concret, reprezentantul a spus că valorile sunt unele mari, tocmai de aceea, companiile din țară nu vor reuși să facă față. Mai mult decât atât, Ianc a menționat câteva dintre afacerile care și-au încheiat deja activitatea din acest motiv.

„Companiile din industrie nu pot rezista, acest preţ nu poate asigura competitivitatea, ca urmare unele companii şi-au închis o parte din activitate şi mă refer aici la Tulcea la fabrica de alumină, la Alro Slatina, Chimcomplex sau Azomureş”, declară Ianc.

Vezi și: Tarifele de distribuție a energiei vor fi majorate! Guvernul promisese o cvasi-înghețare