- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tarifele de distribuție a energiei vor fi majorate! Guvernul promisese o cvasi-înghețare

28 Mar, 22:09 • Cornel Ghimeșan
ANRE propune creșterea cu 11% a tarifului mediu de transport practicat de Transelectrica. Acest lucru s-ar întâmpla în urma proiectelor de modificare eleborate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Tarifele de distribuție a energiei vor fi majorate! Guvernul promisese o cvasi-înghețare

De la 1 aprilie ar urma ca tarifele reglementate practicate de Transelectrica, de operatorul sistemului energetic național, și de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice să fie modificate. Acest lucru s-ar întâmpla în urma proiectelor de modificare eleborate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Recent, Guvernul a vrut să ″cvasi-înghețe″ tarifele până în 2025. În cele din urmă s-a renunțat la această măsură, cel puțin pentru moment din cauza reacțiilor dure din partea industriei de profil.

Alte articole: Veste de ultimă oră pentru toți clienții Hidroelectrica. Cum poți verifica acum soldul și facturile

Așadar, ANRE propune creșterea cu 11% a tarifului mediu de transport practicat de Transelectrica, dar și majorări cuprinse între mai puțin de 8% și peste 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune (JT, care le includ pe cele la înaltă și medie tensiune) percepute de operatorii de profil, informează Profit.ro.

Cum se vor modifica prețurile din energie

O creștere a tuturor acestor tarife reglementate nu va presupune și o majorare a prețurilor finale la energie plătite de consumatorii finali, casnici și noncasnici. Aceste tarife sunt plafonate până în toamna anului 2025. Totuși, această majorare a costurilor totale de furnizare a energiei, majorarea tarifelor de transport și distribuție se va traduce în sporirea eforturilor bugetare ale statului în ceea ce privește compensare, suportată de stat, diferenței dintre costurile reale ale furnizorilor și sumele încasate de consumatorii care plătesc prețuri plafonate.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea. (…) Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, precizează ANRE.

Autoritatea explică că, urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari, a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport și tarifele de distribuție propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de rețea, valabile de la data de 1 aprilie 2023.

„Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor țintă inițiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) și a corecțiilor anuale aferente anului 2021, precum și a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023.

O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creștere semnificativă cauzată de creșterile abrupte de preț din piața de energie electrică.

Astfel, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT față de costurile incluse în tarifele reglementate, realizate în perioada prevăzută la art. III alin. (1) din OUG nr. 119/2022, determinate ca diferență între costurile realizate și costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial. Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani și se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT”, spune ANRE.

La jumătatea lunii, Guvernul a propus cvasi-înghețarea tarifelor până în 2025, printr-un proiect de ordonanță de urgență, însă acesta nu a mai fost adoptat, după reacția dură a industriei de profil. Tarifele ar fi trebuit ajustate în sus încă din aprilie anul trecut, însă au fost înghețate tot prin OUG până la 31 martie 2023.

Majorări de tarife propuse de ANRE

Operatorul de transport și sistem

Transelectrica

Tarif mediu de transport propus: 31,20 lei/MWh

Majorare: 11%

Operatorii de distribuție

E-Distribuție Muntenia

Tarif la JT propus: 172,21 lei/MWh

Majorare: 19,62%

E-Distribuție Dobrogea

Tarif la JT propus: 186,18 lei/MWh

Majorare: 7,44%

E-Distribuție Banat:

Tarif la JT propus: 161,68 lei/MWh

Majorare: 9,32%

Delgaz Grid

Tarif la JT propus: 210,07 lei/MWh

Majorare: 18,93%

Distribuție Energie Oltenia

Tarif la JT propus: 211,48 lei/MWh

Majorare: 23,14%

DEER Muntenia Nord

Tarif la JT propus: 229,96 lei/MWh

Majorare: 31,21%

DEER Transilvania Nord

Tarif la JT propus: 182,24 lei.MWh

Majorare: 25,91%

DEER Transilvania Sud

Tarif la JT propus: 171,97 lei/MWh

Majorare: 8,26%

Citește și: Dorinel Umbrărescu, sursă de inspirație pentru companiile străine. Ce drumuri vor fi gata în Transilvania, Muntenia și Oltenia, în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult