- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Compensații mai mari pentru fermierii români. Promisiunea făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis

24 Mar, 10:46 • Constantin Cristina
Comisia Europeană va aloca compensații mai mari pentru fermierii români, asta după ce Klaus Iohannis a prezentat situația critică a agricultorilor, iar Ursula von der Leyen a venit cu promisiunea.
Compensații mai mari pentru fermierii români. Promisiunea făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis

Comisia Europeană va reveni asupra compensațiilor alocate fermierilor români, în urma prezentării situației groaznice a agricultorilor făcute de Klaus Iohannis, a declarat joi seară, 23 martie, potrivit News.ro.

Citește și: Petre Daea aduce noi acuzații pentru Comisia Europeană. Ministrul Agriculturii afirmă că fermierii din țară sunt dezavantajați: „Consider analiza nedreaptă față de situația concretă a României”

Compensații mai mari pentru fermierii români

Ursula von der Leyen a promis în urma situației descrise de Klaus Iohannis, în timpul reuniunii Consiliului European, că îi va ajuta pe fermieri prin mărirea de compensații, după ce au suferit pierderi enorme.

„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei. Preşedinta von der Leyen a anunţat, în timpul reuniunii Consiliului European, că Comisia Europeană va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România”, au afirmat sursele citate.

În urma dezbaterilor, CE a decis să aloce doar 10 milioane de euro drept compensații pentru producătorii care au suferit pierderi în urma exportului de cereale din Ucraina. Klaus Iohannis a mai spus că cei din consiliul Comisiei Europene să țină cont de contribuția României care a făcut sacrificii imense pentru exportul de cereale din Ucraina către piețele lumii.

Ursula von der Leyen a promis compensații mai mari pentru fermieri
Ursula von der Leyen a promis compensații mai mari pentru fermieri

„Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna-credinţă a Comisiei”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, CE a anunțat că va apela la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria. Rezerva este în valoare totală de 56,3 milioane de euro, sponsorizată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a echilibra pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale venite din Ucraina. Așadar, pentru România se va aloca suma cea mai mică de 10,05 milioane de euro, pentru Bulgaria, 16,75 milioane de euro și pentru Polonia, 29,5 milioane de euro. Pe lângă aceste compensații, fiecare stat va primi în dublu suma dată prin ajutoare de stat, a specificat sursa citată.

Petre Daea, ministrul Agriculturii a fost criticat pentru faptul că a spus cp alte state au fost afectate mai puțin de pierderi care au avut loc la exportul cerealelor din Ucraina. Ministrul a adăugat că el a susținut întotdeauna fermierii români și îi va sprijini în continuare prin dublarea sumei alocate de CE de la bugetul statului.

„În aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”, a mai spus politicianul.

Alte articole: Despăgubiri de 16 milioane de euro pentru fermierii bulgari afectați de importurile de cereale din Ucraina