- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediu 2024. Angajații beneficiază de un nou tip de concediu. În ce condiții solicitantul primește cele 5 zile libere

12 Jan, 23:01 • Stefan Simion
Concediu 2024. Începând din toamna anului 2022, românii au acces la un nou tip de concediu. Este vorba despre concediul de îngrijitor, de 5 zile. Acesta a fost reglementat recent, ca urmare a transpunerii unei directive europene.
Concediu 2024. Angajații beneficiază de un nou tip de concediu. În ce condiții solicitantul primește cele 5 zile libere

Concediu 2024. Noul tip de concediu este prevăzut în Codul Muncii și la acesta au dreptul angajații care au în îngrijire o rudă apropiată: fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat. Pe lângă rude, în această categorie mai pot intra persoane cu probleme medicale grave, care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu salariatul, chiar dacă între ei nu există niciun grad de rudenie, şi care au nevoie de îngrijire, scrie avocatnet.ro

Concediul de îngriitor nu trebuie confundat cu concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Cele două au puncte comune, dar sunt fundamental diferite.

Concediu 2024. Cine beneficiază de concediul de îngrijitor

De concediul de îngrijitor beneficiază salariații care au în îngrijire rude cu anumite afecțiuni medicale. Angajatorul este obligat nu doar să-i acorde solicitantului concediul, dar și să-l plătească pentru cele cinci zile, aceasta fiind durata maximă a concediului de îngrijitor.

Angajatorii care nu le acordă solicitanților acest tip de concediu sunt pasibili de amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. De asemenea, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare.

Citeste si Concediu medical 2024. Noua taxă impusă de stat pentru românii care se îmbolnăvesc

Condiții de acordare a concediului de îngrijitor

Pentru acordarea acestui tip de concediu nu contează vechimea în muncă a angajatului sau vechimea la respectivul loc de muncă. De asemenea, nu are relevanță câte zile de medical a avut în ultimele 12 luni și nici când s-a întors din concediul de odihnă.

Astfel, dreptul la acest tip de concediu este privit independent de orice alte drepturi pe care i le oferă legea angajatului.

Totodată, cele cinci zile de concediu de îngrijitor nu vor fi scăzute din zilele de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul.

Citeste si Concediu de odihnă 2024. Până când se pot lua zilele libere din concediul neefectuat în 2022 și 2023

Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovadă faptului că persoană căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult