Conform OUG nr. 158/2005, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav poate fi solicitată de oricare dintre părinți, cu condiția ca acesta să fi cotizat la CNAS cel puțin șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care solicită concediul medical. Dreptul la concediu, respectiv la indemnizație îl au în egală măsură părinții naturali și părinții adoptivi.
De asemenea, asigurații beneficiază de concediu medical și atunci când însoțesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene, sau într-un stat care nu face parte din aceste teritorii, scrie avocatnet.ro
Durata maximă a concediului de îngrijire a copilului bolnav este de 45 de zile calendaristice pe an pentru fiecare copil. Dacă angajatul are mai mulți copii, numărul de zile poate crește corespunzător. Durata concediului se poate prelungi până la 90 de zile în situația în care copilul suferă de boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenții chirurgicale.
Atenție, însă! Cele 45 de zile nu vor putea fi acordate toate odată! Astfel, medicul de familie poate acorda doar maximum 14 zile calendaristice pe lună, în una sau mai multe etape. În schimb, un medic specialist poate acorda concediu medical de maximum 30 sau 31 de zile calendaristice.
În plus, în cazul în care copilul bolnav este internat și perioada de spitalizare se întinde pe mai multe luni calendaristice, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical la externare sau lunar, în funcție de necesități.
Pentru concediul de îngrijire a copilului bolnav, statul acordă 85% din media veniturilor lunare realizate în ultimele șase luni (din cele 12 luni care constituie stagiul de cotizare), dar nu poate depăși limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar (adică 48.600 de lei).
În cazul în care asiguratul figurează ca șomer, calculul indemnizației brute lunare se face ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizația de șomaj, realizate în ultimele șase luni din cele 12 luni care constituie stagiul de asigurare, respectând aceeași limită maximă.
Citeste si Poți fi concediat chiar și în concediu medical? Ce spune noul Cod al Muncii 2025
Și unele categorii de persoane care nu au șase luni vechime au dreptul la o indemnizație de concediu de îngrijire a copilului bolnav, dar doar în anumite situații. Este vorba despre persoanele care au primit pensie de invaliditate, absolvenții cursurilor de zi ale învățământului universitar care și-au susținut examenul de licență la timp, persoanele care au beneficiat anterior de concedii medicale sau de îngrijire a copilului bolnav, precum și cei care au realizat venituri asigurate în România înainte de acordarea concediului medical.