- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Concediu plătit la locul de muncă pentru rezerviștii sau recruții chemați la centrele militare. Guvernul a semnat hotărârea

27 Mar, 14:57 • Lupu Alexandra
Rezerviștii sau recruții chemați la centrele militare vor beneficia de concedii plătite la locul de muncă. Iată care sunt prevederile legale ale proiectului.
Concediu plătit la locul de muncă pentru rezerviștii sau recruții chemați la centrele militare. Guvernul a semnat hotărârea

Guvernul a semnat un nou proiect, în urma căruia rezerviștii sau recruții vor putea beneficia de concediu plătit la locul de muncă, în cazul în care sunt chemați pentru încorporare sau clarificarea situației militare, anunță moldova.europalibera.org. Propunerea urmează să fie discutată și examinată la următoarea întâlnire a Parlamentului.

Rezerviștii sau recruții vor beneficia de concediu plătit la locul de muncă

Proiectul semnat de Guvern arată că recruții și rezerviștii chemați la centrele militare pentru încorporare sau pentru a clarifica o situație militară vor putea solicita și beneficia de concediu plătit la locul de muncă. Așa cum arată ultimele informații, propunerea urmează să fie discutată la următoarea ședință a Parlamentului.

Hotărârea din 7 martie a fost semnată de premierul Dorin Recean, dar cu toate acestea, a fost contrasemnată de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Propunerea prevedea că autoritățile publice, agenții economici și instituțiile publice vor fi obligați să acorde un concediu plătit pentru 5 zile recruților chemați pentru încorporare, pentru rezolvarea problemelor personale și familiale, dar la fel de bine, un concediu plătit de cel mult trei zile, pentru recruții și rezerviștii care sunt chemați la centrele militare pentru clarificarea situației curente.

Citește și despre următorul subiect: Nemții fug de război! Numărul refuzurilor rezerviștilor de a reveni în armată a crescut de patru ori în primele opt luni ale anului 2022

Înainte de apariția hotărârii Guvernului, Armata Națională a anunțat că planifică exerciții cu rezerviștii, pentru lunile aprilie, mai, iunie și septembrie ale acestui an. Octavian Druță precizează că măsurile au drept scop verificarea recruților și rezerviștilor, dar mai mult decât atât, familiarizarea lor cu armamentul și echipamentul din dotarea Armatei Naționale.

Rezerviștii sau recruții vor beneficia de concediu plătit la locul de muncă
Rezerviștii sau recruții vor beneficia de concediu plătit la locul de muncă

„Exercițiile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023 și nu au tangență cu situația de securitate din regiune.

Astfel de exerciții au fost organizate și în anii precedenți. Anul trecut, rezerviștii s-au întrunit la exerciții în lunile iulie și septembrie”, notează Ministerul Apărării.

Persoanele care urmează să participe la instruire vor fi informate printr-un ordin de chemare emis de Centrele Militare Teritoriale și municipale. Acestea trebuie să se prezinte la locul în care au viza de reședință. Până la ora actuală știm că proiectul propus urmează să fie examinat la următoarea întâlnire a Parlamentului.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ţară, ţară, vrem rezervişti! Amplu exerciţiu de mobilizare în România. Cu ce salarii sunt ademeniţi tinerii în Armată