- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Contractul Termoenergetica – Energofor se prelungește cu încă un an. 21.000 de apartamente din București vor continua să primească căldură și apă caldă de la centrale modulare de cartier

17 Jan, 13:58 • Fundeanu Madalina
21.000 de apartamente din București vor continua să primească căldură și apă caldă de la centrale modulare de cartier. Contractul Termoenergetica cu Energofor privind închirierea a cinci unități modulare de producere a agentului termic amplasate la CET Titan se prelungește cu încă un an.
Contractul Termoenergetica - Energofor se prelungește cu încă un an. 21.000 de apartamente din București vor continua să primească căldură și apă caldă de la centrale modulare de cartier

Contractul Termoenergetica cu Energofor privind închirierea a cinci unități modulare de producere a agentului termic amplasate la CET Titan se prelungește cu încă un an, potrivit unei informări din SICAP. Aceste unități modulare, practic centrale termice de cartier mobile, au început să producă apă caldă și căldură în luna februarie a anului trecut și alimentează 21.000 de apartamente din cartierul Pantelimon din București, conform Economedia.

Apartamentele din București care vor continua să primească căldură și apă caldă de la centrale modulare de cartier

Contractul-cadru fusese încheiat pe un an la un preț de 13 milioane lei, având opțiunea de a fi prelungit cu încă doi ani, dacă parteneriatul mergea. A funcționat aparent, având în vedere că Termoenergetica face o recomandare în luna noiembrie de a se continua cu CET-urile Energofor. În 15 ianuarie, se anunță că acest contract să fie prelungit pentru încă un an, începând cu februarie 2024, suma rămânând aceeași – 13 milioane lei.

La data semnării contractului inițial, Primăria Generală, în subordinea căreia se află CMTEB, preciza că această sursă suplimentară de producere a energiei termice este o soluție provizorie, până la momentul implementării unui proiect de investiții de către proprietarul terenului, Compania Titan Power.

Potrivit documentului semnat, toate serviciile conexe închirierii capacităților modulare de producere a energiei termice şi a apei de adaos, respectiv montajul, instalarea, proiectarea, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru punerea în funcțiune a instalațiilor, precum și supravegherea funcționării, mentenanța, instruirea personalului, urmează să fie realizate de către operatorul economic.

Te-ar putea interesa și: Uniunea Europeană cere eliminarea centralelor de apartament. Până în anul 2024, oamenii trebuie să renunțe la acest sistem de încălzire

centrale modulare
centrale modulare

Capacităţile modulare au o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h și 60 Gcal/h, în funcție de diagrama de reglaj, în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h și 15 Gcal/h în sezonul de vară. Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în rețelele termice primare CMTEB este de 50 tone/h.

Dupa ieșirea din sistem a CET TITAN, în anul 2014, coroborat cu uzura fizică a rețelei primare au apărut disfunctionalități în alimentarea cu energie termică a punctelor termice din zona cartier Pantelimon.

Numeroasele intervenții pentru remedierea avariilor din zona Pantelimon și scăderea parametrilor au generat disfunctionalități în alimentarea cu energie termică a punctelor termice fapt ce a condus la scăderea parametrilor livrati către consumatori devenind o zonă deficitară și apariția a numeroase reclamații….

… în data de 11.02.2023, ora 24 s-au pus în funcțiune noile capacități de producere energie termică care au livrat energie în sistem conform comenzilor de parametrii transmise de Serviciul Dispecerat General CMTEB S.A.

Având în vedere faptul că pornirea capacităților modulare în incinta CTE Titan zona Pantelimon-Vergului nu a fost deficitară, considerăm oportun continuarea furnizării de energie termică din „Capacitatea modulară de energie termică și apa de adaos, cu deservenți în locația CET Titan „ pe o perioadă de 12 luni.”, fundamentează CMTEB prelungirea contracutlui cu Energofor.

Primarul Bucureștiului , Nicușor Dan, anunța anul trecut că Municipalitatea va plăti, în cadrul acestei înțelegeri pentur închirierea de centrale modulare, doar prețul de producție al agentului termic.

Vezi și: Apar noi modificări în legea energiei electrice și a gazelor naturale. Se majorează de la 200 kW la 400 kW puterea electrică instalată a centralelor electrice din resurse regenerabile