- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România continuă să trăiască pe datorie. Statul impune o nouă taxă pentru milioane români. Ce este contribuția CfD

04 Jun, 22:22 • Bumbeneci Diana
Statul se împrumută fără rambursare. Din acest motiv, românii vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă numită contribuția CfD.
România continuă să trăiască pe datorie. Statul impune o nouă taxă pentru milioane români. Ce este contribuția CfD

Românii se confruntă cu o nouă taxă impusă de stat, denumită „contribuția CfD”, care va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat legislația secundară pentru această contribuție, care va fi necesară pentru susținerea producției de energie cu emisii reduse de carbon.

Ce este „Contribuția CfD”?

„Contribuția CfD” reprezintă un mecanism de sprijin prin contracte pentru diferență, destinat producției de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon. Fondurile necesare pentru acest mecanism vor fi colectate lunar sau trimestrial de către Contrapartea CfD, de la toți furnizorii de energie electrică pentru consumatorii finali din România.

„Pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă, pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară/trimestrială, de către Contrapartea CfD, a contribuţiei CfD, de la toţi furnizorii consumatorilor finali de energie electrică din România,” conform unui act normativ.

Proiectul „Ordin privind aprobarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei CfD” a fost pus în dezbatere publică de ANRE la sfârșitul lunii trecute. Conform acestui proiect, România va organiza două licitații în acest an pentru primii 2.000 MW de energie regenerabilă, împărțiți în mod egal între energia eoliană și cea fotovoltaică. Se preconizează că România va instala un total de 5.000 MW de capacitate nouă în regenerabile prin schema CfD, care va fi implementată pe o perioadă de 15 ani, oferind investitorilor o garanție a prețului din partea statului.

Vezi și: Meteo 4-8 iunie 2024. ANM anunță instabilitate atmosferică, grindină și vijelii în România

contribuția CFD
contribuția CFD

Ce este de fapt un contract pentru diferență (CfD)?

În context global, un Contract pentru Diferență (CfD) reprezintă un acord între un investitor și un broker CfD pentru a tranzacționa diferența de valoare a unui produs financiar între momentul deschiderii și închiderii contractului. Aceasta este o strategie avansată de tranzacționare, utilizată de comercianții experimentați, conform Investopedia.

În trecut, România a negociat cu China un CfD în domeniul nuclear, Beijingul dorind să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă cu tehnologie proprie. Însă, calculele au arătat că ar fi fost în pierdere și au dorit un CfD care ar fi aservit Bucureștiul Beijingului pe termen lung. Aceasta a fost refuzată de guvernul român, oferta venind de la fostul vicepremier chinez Li Keqiang.

Impactul CfD-ului pe emisii de CO2

Noul CfD pe mediu pentru emisiile de CO2 este un ajutor de stat care va fi acordat pentru diferența dintre prețul de referință al pieței și prețul de exercitare oferit de investitori. Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va primi plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri de la stat. Dacă prețul de referință este mai mare, beneficiarul va trebui să plătească diferența autorităților române.

Este surprinzător că în loc să fie utilizate fonduri europene pentru cofinanțarea acestui proiect de mediu prin PNRR, costurile sunt acoperite de contribuabilii români prin această taxă nouă. Aceasta reprezintă o povară suplimentară pentru cetățeni, destinată exclusiv susținerii acestui obiectiv de mediu.

Citește și: DiscoverEU 2024. Tinerii din România pot călători GRATUIT în toată Europa. Condițiile pentru a primi bilete de tren

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult