- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Contribuția la sistemul public de pensii 2023. Românii vor plăti mai mult pentru vechime în muncă de la 1 noiembrie, odată cu majorarea salariului minim pe economie

05 Oct, 21:14 • Bocioacă Bianca
Contribuția la sistemul public de pensii. Salariul minim pe economie crește, dar cumpărarea de vechime în muncă îi va costa mai mult pe românii care nu au stagiul complet de cotizare.
Contribuția la sistemul public de pensii 2023. Românii vor plăti mai mult pentru vechime în muncă de la 1 noiembrie, odată cu majorarea salariului minim pe economie

Majorarea salariului minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei de la 1 noiembrie 2023 vine și cu dezavantaje. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 de lei pe lună la 825 de lei pe lună. Mai exact, de la această dată, persoanele doritoare să cumpere vechime vor plăti 9.900 de lei pentru un an sau 59.400 de lei pentru maximum șase ani, potrivit romaniatv.net.

Plata contribuției poate fi făcută într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Guvernul a prelungit perioada în care românii din țară sau din străinătate pot cumpăra vechime în muncă pentru a completa stagiul minim de cotizare necesar pensionării pentru limită de vârstă.

Citește și: Pensii 2024. Bărbaţii vor avea majorări de 30%, femeile doar de 11% în noua lege a pensiilor

Așadar, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii cintractului de asigurare socială.

Contribuția la sistemul public de pensii

Vechime în muncă pot cumpăra românii din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu ai fost asigurați în sistemul public de pensii.

,,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului.

Citește și: Schimbare majoră la pensii. Sunt luate în calcul procentele de creștere pe grupele de vârstă

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.