- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Copiii refugiați ucraineni vor avea drepturi egale cu copiii români! Vor beneficia de alocația de stat

12 Jun, 11:01 • Constantin Cristina
Copiii refugiați din Ucraina care sunt în România împreună cu familiile lor vor putea beneficia de alocații de la stat, la fel cum primesc cu copiii români.
Copiii refugiați ucraineni vor avea drepturi egale cu copiii români! Vor beneficia de alocația de stat

Copiii refugiați ucraineni vor beneficia de alocații lunare, așa cum beneficiază și copiii români. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere de câțiva parlamentari USR, a transmis antena 3 CNN.

Citește și: Refugiații ucraineni din România primesc mai puțini bani începând cu 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili

Copiii refugiați ucraineni vor avea drepturi egale cu copiii români! Vor beneficia de alocația de stat

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind alocaţia de stat pentru copii nr. 61/1993 – inițiat de senatoarea USR Silvia Dinică și deputata USR Denisa Neagu și susținut de alți 11 parlamentari din aceeași formațiune politică – a fost pus în dezbatere la Senat, chiar înainte de Ziua copilului.

Mai exact, se va face modificarea a două articole din lege, astfel încât copiii ucraineni să beneficieze de această măsură temporară.

„Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România”.

Statul oferă acest ajutor sub formă de protecție, așa cum au procedat și alte state UE, pe care o acordă în cazul existenței unui flux masiv de persoane strămutate, fiind stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene.

„La articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3”, prevede proiectul legislativ.

Dacă măsura de protecție temporară prevăzută în Legea privind azilul în România, încetează sau se modifică, „alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul”, mai arată documentul.

Conform legislației actuale, începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Astfel, în 2023, alocaţia este:

  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap)
  • 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale
  • 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit datelor oficiale publicate de Guvernul României la începutul anului curent, remarcăm un număr total de peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni, iar peste 107.000 au ales să rămâne, dintre care 47.000 dintre ei sunt copii.

Mai exact, este vorba despre 47.851 de copii refugiați din Ucraina, potrivit raportului publicat la momentul respectiv de Guvern.

Astfel, luând în calcul doar alocația de stat cu valoarea cea mai mică din acest an (256 de lei) reiese că ar fi vorba circa 12.250.000 de lei, bani pe care statul român ar putea să îi scoată din vistierie în fiecare lună.

Alte articole: Guvernul pune stop ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni și crește numărul angajărilor acestora cu contracte de muncă