- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul pune stop ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni și crește numărul angajărilor acestora cu contracte de muncă

07 Jun, 22:13 • Constantin Cristina
Guvernul reduce sprijinul pentru refugiații ucraineni și crește numărul angajărilor acestora în România, ajungând la 7.927 de ucraineni angajați.
Guvernul pune stop ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni și crește numărul angajărilor acestora cu contracte de muncă

Numărul cetățenilor ucraineni angajați în România a ajuns la 7.927, dintre care doar 6.742 sunt cu contracte de muncă, potrivit profit.ro.

Ministerul Muncii a înregistrat că mai multe persoane care au plecat din Ucraina după declanșarea războiului și s-au angajat în România. Alte aproape 2.900 de persoane se află în baza de date la ANOFM ca solicitanți de locuri de muncă.

Citește și: Au mințit că găzduiesc refugiați ucraineni, ca să primească ajutor de la stat! Sumele decontate se ridică până la 1.800.000 de lei

Guvernul pune stop ajutoarelor destinate refugiaților ucraineni și crește numărul angajărilor acestora cu contracte de muncă

Potrivit datelor autorităților, se pare că peste 110.000 de cetățeni ucraineni se află în România, însă nu este un număr clar cu câți pot lucra din numărul total, ținând cont că sunt femei sau persoane în vârstă.

Guvernul a modificat în aprilie legislația care prevede ajutorul financiar pentru cetățenii ucraineni refugiați în România și a introdus un sprijin mult mai mic, tocmai pentru a induce acestora să se angajeze cu carte de muncă.

Sursa citată a scris, la final de martie, că Guvernul a plătit într-un an de război 750 de milioane de lei unor persoane fizice și firme care au cazat cetățeni ucraineni. Suma este una foarte mare și nu a ajuns la ucraineni, ci, în proporție de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România care i-au cazat și care nu au obligații fiscale pentru banii încasați. Și mai dubios, Guvernul nu a prevăzut să existe o bază de date centralizată cu aceste persoane și plăți, în timp ce mecanismul de control a fost posibilitatea Mecanism care ar putea să prevină fraudele este posibilitatea primăriilor de a verifica informațiile pe care le primesc în cererile pentru bani.

Măsura impusă de Guvern ar putea avea un impact negativ sau pozitiv asupra refugiaților ucraineni, deoarece aceștia s-ar putea angaja în România, în timp ce alții s-ar putea să părăsească țara pentru alte țări din vestul Europei sau chiar înapoi în țara lor mamă.

refugiați ucraineni
refugiați ucraineni

România trece printr-o criză acută de personal pe piața de muncă și ar fi potrivit ca refugiații ucraineni să se angajeze, deoarece au șanse destul de mari să găsească cu siguranță un loc de muncă potrivit. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat însă în 2022 față de 2021, de la peste 5.000 la aproape 11.000.

De asemenea, serviciile furnizate de ANOFM și locurile de muncă vacante sunt promovate pe „Telegram“ cea mai populară platformă social media utilizată de cetățenii ucraineni, dar și pe site-ul pentru cetățeni ucraineni DOPOMOHA.

Meseriile cetățenilor ucraineni ocupați sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri indutria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, șoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcționari administrativi.

La finele lunii martie, numărul copiilor înscriși la unitățile de învățământ din țară era de 5.204, din care 4.088 ca audienți și 1.116 înscriși ca elevi.

Alte articole: Refugiații ucraineni din România primesc mai puțini bani începând cu 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili