- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Copiii români sunt foarte afectați de criza socială! Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra sărăciei educaţionale

05 Dec, 19:40 • Cassano Sabrina
Copiii români au fost puternic afectați de criza socială din ultimii ani. 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la şcoală, de aproape şase ori mai mult faţă de media UE, informează Organizația Salvați Copiii.
Copiii români sunt foarte afectați de criza socială! Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra sărăciei educaţionale

Copiii români au fost puternic afectați de criza socială din ultimii ani. Procentul adolescenţilor români care nu sunt cuprinși în educație este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, şi urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE).  Acestora li se mai adauă de asemenea  și copiii vulnerabili care din cauza războiului din Ucraina au fost nevoiți să își abandoneze casele pentru a veni în România.

Copiii români sunt foarte afectați de criza socială!

Anul 2022 a fost anul în care Organizația Salvați Copiii a intensificat programele astfel încât copiii și adolescenți să nu își mai abandoneze școala. De asemenea a a intensificat programele privind reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei şi ale războiului, astfel.

• Echipele Salvaţi Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia sunt deja incluşi în programul educational special, în care învaţă potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;

• 12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;

• 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală al copiilor (40 de şcoli).

Prin parteneriatul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Salvaţi Copiii, s-au facilitat, în anul 2022, 749 de vizite din partea copiilor sprijinţi de Salvaţi Copiii, sub formă de ateliere, unui copil oferindu-i-se posibilitatea de a participa la 3 ateliere, cu durata de 2 ore, pe teme diverse.

„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educaţie şi la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăveşte din cauza condiţiilor precare de trai şi abandonează şcoala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune şcolară, de sprijin educaţional şi de asistenţă socială. La toate ediţiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit să fie un adevărat pol al solidarităţii sociale.”, a menționat  Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.