- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Coșmarul samsarilor de mașini. Noi reguli pentru înmatricularea autoturismelor second-hand în 2024

13 Mar, 12:24 • Bocioacă Bianca
Înmatricularea mașinilor se face mult mai riguros în Republica Moldova, în contextul în care mulți oameni preferă să cumpere mașini second-hand aduse din străinătate, la prețuri mai mici.
Coșmarul samsarilor de mașini. Noi reguli pentru înmatricularea autoturismelor second-hand în 2024

Înmatricularea mașinilor second-hand în 2024, în Republica Moldova. Pentru că mulți cetrățeni preferă să cumpere mașini la mâna a doua din străinătate, fiind mai ieftine, aceștia pierd din vedere faptul că ar putea exista nereguliu legate de acestea.

„De cele mai multe ori, vehiculele rulate sunt aduse de peste hotare. În astfel de situații, cetățenii se pot confrunta cu riscul să procure un vehicul furat, iar vânzătorul de la care-l cumpără nici să nu cunoască acest lucru”, potrivit unui comunicat ASP.

Citește și: Vești bune pentru șoferi. Înmatricularea sau radierea vehiculelor se vor putea face online. Iată cum

Astfel, ASP a anunțat că înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate și radierea autovehiculelor și remorcilor se efectuează numai după atestarea obligatorie a faptului că vehiculul nu figurează în căutare internațională la data efectuării înmatriculării.

„Verificarea online a vehiculelor prin intermediul Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol, care deține o bază de date de câteva milioane de mașini furate din Europa și la nivel international, se face în baza Acordului de cooperare informațională, încheiat între Agenția Servicii Publice și Inspectoratul General al Poliției la 21.06.2023. Proiectul a trecut prin mai multe etape de testare, fiind funcțional în prezent”, au explicat reprezentanții ASP.

Procedura de verificare de dinainte de înmatricularea mașinilor

Înainte de operațiunile de înmatriculare, informația referitoare la numărul de identificare al vehicului (VIN) și numărul motorului se verifică automatizat prin baza de date a Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol.

Verificările se efectuează online, iar răspunsul privind căutarea vehiculului este primit imediat. Pentru efectuarea acestor verificări nu sunt percepute taxe suplimentare.

„De la lansarea proiectului, urmare a implementării verificărilor on-line a vehiculelor prin baza de date Interpol, au fost depistate 10 vehicule anunțate în căutare. ASP a informat organe de drept despre fiecare caz în parte”, a mai transmis ASP.

Citește și: Decizia care vizează toți șoferii. Noi reguli pentru înmatricularea mașinilor

Totodată, Agenția a mai anunțat că numărul șoferilor care își comandă plăcuțe de înmatriculare cu numere preferențiale este în scădere în ultimii doi ani, costurile fiind destul de ridicate. Prețul începe de la 3.300 de lei moldovenești și ajunge până la 63.800 de lei moldovenești.