- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CRESC pensiile românilor. Cine primește mai mulți bani în 2023

30 Apr, 11:03 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru seniorii din România. Anumite pensii vor fi majorate.
CRESC pensiile românilor. Cine primește mai mulți bani în 2023

Românii care mai speră la venituri mai mari au șansa de a primi un nou sprijin financiar. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), a transmis că pensionarii care au un cuantum inferior, în urma unui proces de recalculare, vor urma să primească pensii mai mari. Până la sfârșitul lunii august, acest proces de recalculare se dorește a fi finalizat, anunță Bugetul.

Pensiile românilor cresc

Noua reformă face referire ca românii cu pensii mici să beneficieze de o majorare ce ar putea avea loc de la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Potrivit oficialului, recalcularea pensiilor este un proces extrem de solicitant, dar care urmărește atingerea obiectivelor: ”în urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea”, iar ”pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”.

Te mai poate interesa: Cât ar trebui să fie pensia românilor pentru un trai decent. Marius Budăi: „Am spus-o şi în 2010, 2012 când a fost acea perioadă de tăieri de salarii, de taxări de pensii, că austeritatea în perioadă de criză nu este o soluţie”

pensii
pensii

Daniel Baciu a mai transmis în acest context că se fac eforturi intense pentru ca acest proces să fie încheiat cu succes.

„În ciuda a tot ce se discută în spațiul public, această recalculare va fi și credeți-mă că facem toate eforturile. (…) Acest proces este ireversibil si se va întâmpla. (…) Nu există cale de întoarcere și sunt convins că reforma aceasta pe care toată lumea o așteaptă în sistemul public de pensie va avea loc cat de curând prin noul act normativ.

Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii. (…) Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din nr total de dosare pe care le au de evaluat (…) Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizam acest proces de evaluare, care este foarte important”, a declarat Daniel Baciu, președintele CNPP, relatează Bugetul.

Mai bine de Peste 3,5 milioane de dosare au fost evaluate până în prezent

În acest context, oficialul a declarat că se urmărește evaluarea unui număr de 4,7 milioane de dosare privind creșterea pensiilor, peste o mie de angajați lucrând la acest proces.

Urmărim două lucruri foarte importante, în primul rând corectăm toate dosarele aflate în plată, separăm stagiile de cotizare contributive și necontributive, pentru că noul act normative va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce avem în prezent. (…) Avem deja angajați, o mie de oameni lucrează special pentru această operațiune. În momentul de față numărul total de dosare de evaluat este undeva la 4,7 milioane și ne apropiem de 3,5 milioane de dosare evaluate. Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate”, a mai declarat Daniel Baciu.

Vezi și: CNPP, față în față cu un nou bilanț. Peste 420.000 de români au pensii şi indemnizaţii în baza unor legi speciale

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult