- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Crești porci? Iată cum poți primi gratis de la Guvern 2000 de lei pentru fiecare animal

03 Mar, 11:47 • Bumbeneci Diana
Ajutor de minimis pentru crescătorii de porci. Se oferă suma de 2000 lei/scroafă/an.
Crești porci? Iată cum poți primi gratis de la Guvern 2000 de lei pentru fiecare animal

Vești bune pentru crescătorii de porci. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește pentru crescătorii de porci o nouă schemă de ajutor de minimis.

Bani pentru crescătorii de porci

În acest sens, pe site-ul ministerului a fost pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024.

Programul urmărește majorarea numărului de animale de reproducție din cele două rase deținute deținute de crescătorii de porci, precum și sporirea numărului de produși valorificați de la acestea.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de 1.000.000 lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Cuantumul unitar prevăzut în schema de ajutor de minimis este de 2000 lei/scroafă/an.

Actul normativ mai face referire la faptul că suma totală a schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii și în cele două exerciții financiare precedente.

Cererile de înscriere în program se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

porc
porc

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

a) producătorii agricoli PFA, II și IF,

b) producătorii agricoli societăţi agricole,

c) producătorii agricoli persoane juridice.

Actul normativ prevede următoarele condiții de eligibilitate:

a) să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;

b) să deţină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în BND;

c) să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;

d) să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap;

e) să identifice și să înregistreze produșii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;

f) să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult