- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criptomonede 2023: detalii fiscale de care trebuie să țineți cont dacă ați obținut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale

28 Feb, 15:48 • Bocioacă Bianca
Ce trebuie să știi despre criptomonede în 2023. ANAF a pus la dispoziție ghidul cu privire la tratamentul fiscal al veniturilor realizate din tranzacțiile cu monede virtuale.
Criptomonede 2023: detalii fiscale de care trebuie să țineți cont dacă ați obținut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale

Aspecte importante legate de criptomonede în 2023. Recent, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziția contribuabililor un ghid cu privire la tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de nonedă virtuală, potrivit avocatnet.ro.

 

 

1. ANAF poate afla despre câștigurile de acest fel

În momentul monetizării, tranzacțiile se derulează excluisv prin conturi bancare clasice. Astfel, ANAF primește informații de la terți, și chiar informații de la instituțiile bancare cu privire la mișcările pe conturi.

„Mijloacele alternative de plată și de investiție, cum ar fi criptoactivele și moneda electronică, reprezintă o nouă realitate în era digitală. Acestea au un mare potențial de stimulare a activității economice și a inovației, dar prezintă, de asemenea, riscul de a reduce transparența și de a permite evaziunea fiscală sau frauda. În cadrul programului nostru de impozitare echitabilă, ne vom actualiza normele fiscale pentru a aborda aceste aspecte, introducând un standard comun pentru a alinia diferitele abordări naționale de impozitare a criptoactivelor.

Acest lucru va ajuta administrațiile naționale să colecteze mai eficient impozitele prin includerea veniturilor din criptoactive și să țină pasul cu evoluția tehnologiei, pe măsură ce Europa avansează în tranziția sa digitală”, susțin experții Comisiei Europene.

Citește și: Încă un cutremur pe piața criptomonedelor! Bitcoin a scăzut cu 10% la 18.705,02 dolari, iar Ether cu 14% la 1.377,90 dolari, după un acord prin care Binance a preluat FTX

2. Obligații fiscale pentru tranzacțiile cu criptomonede

Legislația fiscală din România nu este foarte clară atunci când vine vorba despre determinarea câștigului ce trebuie declarat. Însă, firesc este ca atunci când moneda virtuală este monetizată, adică se transformă în monedă clasică, în bunuri sau servicii, persoanele fizice să aibă obligații fiscale, dacă au un câștig.

3. Cum se calculează câștigul

Atunci când valoarea monedei reale, a bunului sau servicului primit este mai mare decât suma investită inițial în criptomonede, atunci există un câștig. Aceste câștiguri duc la obligații fiscale.

Pierderile din astfel de tranzacții nu sunt reportabile de la un an la altul și nu există obligația de a le declara.

4. Cota de impozit datorată în astfel de cazuri

Cota de impozit datorată este de 10%, însă doar când diferența dintre prețul de achiziție și cel de vânzare este pozitivă.

5. Ce parte din câștig se impozitează

Pragul neimpozitabil este de 200 lei/tranzacție, în cazul în care câștigul nu depășește suma de 600 de lei pe an. Dacă suma este de peste 600 de lei, aceasta se impozitează integral.

6. Contribuții sociale datorate

Contribuția de sănătate (CASS), pentru anul 2022, se datorează pentru câștigurile care depășesc plafonul de 12 salarii minime pe țară, în mod singular sau împreună cu alte tipuri de venituri. CASS de 10% se datorează la acest plafon, rezultând într-o sumă de plată de 3.060 lei pentru anul 2022.

7. Cum se declară câștigurile

Câștigurile se declară până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate veniturile, în baza declarației unice, care poate fi depusă online sau fizic, prin poștă sau la ghișeu.

8. Până când se declară câștigurile din criptomonede

Până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care au fost realizate veniturile, similar termenului de depunere a declarației unice.

9. Beneficii pentru plățile anticipate

La acest moment, nu au fost prevăzute astfel de beneficii și este greu de crezut că vor apărea, cel puțin pentru veniturile din 2022.

Citește și: Criptomonedele cauza principală a crizei financiare! Șeful băncii centrale din India: „Criptomonedele implică riscuri inerente uriaşe pentru stabilitatea noastră macroeconomică şi financiară”

10. Sancțiuni pentru nedeclararea și neplata obligațiilor fiscale 

Sancțiunile aplicate sunt similare oricăror altor venituri nedeclarate, precum amenzi, dobânzi, penalități și în cel mai rău caz urmăriri penale.

11. Ce se întâmplă dacă se decide transformarea activității de tranzacționare a monedelor virtuale într-o activitate regulată

Dacă activitatea începe să capete un caracter economic și se transformă într-o activitate independentă, care se poate derula sub diferite forme de organizare (PFA/SRL), fiecărei forme aplicându-i-se prevederi fiscale diferite.

12. Ce oportunități au tranzacțiile cu criptomonede

Pot fi trase două concluzii atunci când vine vorba de tranzacțiile cu criptomonede:

  • investițiile de orice tip vin la pachet nu doar cu oportunități, dar și cu riscuri și responsabilități – și de a câștiga, și de a pierde, în ambele cazuri fiind nevoie de o foarte bună înțelegere a tipului de investiție, a piețelor investiționale, a regimului activelor respective, precum și a regimului fiscal;
  • informația înseamnă putere – nu este un simplu slogan, ci un principiu esențial, mai ales în domeniul investițiilor financiare, inclusiv în criptomonede. Cu alte cuvinte, nu investiți în ceea ce nu cunoașteți foarte bine și optați pentru corectitudine și conformare fiscală. Poate suna clișeic, dar este cu certitudine adevărat.